Китайската състезателка по тенис Пън Шуей обвини бившия вицепремиер на страната Джан Гаоли в изнасилване. Нейната публикация в социалната мрежа Weibo - китайският отговор на Туитър, бързо бе заличена, часове след появата.

Случилото се - според тенисистката, е от 2018-а, когато Гаоли е бил в последната година от периода си като член на политбюро и вицепремиер в страната. От три години той е с етикет "бивш" в политиката.

Шуей твърди, че е била поканена от високопоставеният държавник да играе тенис във вилата му, в присъствието на съпругата на политика и други хора. Но е била насилена въпреки нейната съпротива в къщата.

Гаоли днес е на 75 години и няма реакция от него на скандалните обвинения, които се появиха в няколко европейски медии - непотвърдени и базиращи се на разгорялата се дискусия в Weibo под вече несъществуващия пост.

"Ще кажа истината за теб - завършва публикацията, след като е описана случката в няколко изречения. - Като яйце, което се удря в скалата, вероятно и самоубийствено за мен, но ще я кажа."

В Азия открито се писа няколко пъти през последните месеци, че тенисистката е била любовница на политика.

Тя е полуфиналистка от US Open 2014 на сингъл, а на двойки стана шампионка на "Ролан Гарос" и "Уимбълдън", като достигна и до №1 при дуетите.

Най-високият ранкинг в индивидуалната класация на WTA бе 14-а позиция. Сега е №127 в света и през януари ще навърши 36 години.