Женската тенис асоциация (WTA) изрази разочарованието си от случващото се с професионалните играчи на австралийска земя и в конкретния случай с Рената Ворачова, чиято виза бе отнета. Според WTA, чехкинята е спазила всички изисквания и не е направила нищо нередно.

Досущ като Новак Джокович, Ворачова получи медицинско разрешение за участие на откритото първенство на Австралия, въпреки че не е ваксинирана. 38-годишната специалистка на двойки дори игра на подгряващ турнир в Мелбърн, но бе задържана от гранична полиция и бе помолена да напусне страната, което тя направи.

"Усложненията със статута на професионални тенисисти, получили медицинско разрешение, са притеснителни. Рената Ворачова спази всички изисквания за пътуване към Австралия и дори й бе позволено да играе в Мелбърн, но внезапно визата й бе анулирана. Тя не е направила нищо нередно. Ще продължим да работим с местните власти за разрешаване на проблема", пишат от WTA.

Ворачова заяви в интервю за RTL, че очаква компенсация от Тенис Австралия за разходите за пътуване и пропуснатите печалби от солидния награден фонд на турнира в Мелбърн.

"Надявам се Тенис Австралия да не се покрие, иначе ще стигнем до съд", каза тя.

Случаят се разглежда и от Асоциацията на професионалните тенисисти (ПТПА), която бе основана от Джокович през 2020.