Новак Джокович е бил задържан от австралийските власти, които в крайна сметка ще решат в неделя дали неваксинираната тенис звезда ще може да остане в страната и да играе на Australian Open. Сърбинът е заплашен от депортация, след като визата му бе отнета за втори път, а правителството го определи като заплаха за общественото здраве.

Адвокатите му обжалват решенията досега, а последното изслушване бе насрочено за неделя.

По план Джокович трябваше да се включи в Откритото първенство на Австралия от понеделник, но сега това ще бъде под въпрос до последно. Той преследва своята титла №21 от Големия шлем, с която би излязъл еднолично като №1 по спечелени трофеи за всичк ивремена.

Неделното изслушване на Ноле е насрочено за малко след полунощ в събота срещу неделя.

Ако загуби обжалването, световният №1 ще бъде депортиран и по всяка вероятност ще получи тригодишна забрана да влиза в Австралия.

След кратко изслушване днес адвокатите му потвърдиха, че той е задържан и ще прекара нощта в неназовано място на имиграционните власти в Мелбърн.

Съдия Дейвид О’Калахан пък единствено уточни часа на финалното изслушване, като все още не е решено дали то ще се състои пред един или пред трима съдии.

В петък визата на Джокович бе отнета за втори път, като министърът по имиграцията Алекс Хоук подчерта, че Новак е заплаха за здравето на обществото. Премиерът Скот Морисън пък добави, че решението е взето след внимателно обмисляне. 

Така финалното разиграване на продължаващия вече няколко дни мач между австралийските власти и най-добрият тенисист в света ще се проведе в нощта на събота срещу неделя.

А по всички личи, че поне към момента, мачболът е на страната на домакините.