Александър Зверев направи анализ на победата си над Карлос Алкарас преди в четвъртък да срещне Рафа Надал на полуфинал на "Ролан Гарос". Световният №3 победи новото испанско чудо на тениса в трудни четири сета (6:4, 6:4, 4:6, 7:6).

Двубоят беше пълен с обрати, но в крайна сметка Зверев показа повече класа. Напрежението започна извън корта, защото немецът намекна, че организаторите пробутват Алкарас.

"Психологическата ми нагласа беше важна. Знаех, че ме очаква дълъг и изтощителен мач.

Стремях се да не показвам емоции. Трябваше да запазя спокойствие дори когато губих в третия сет, след като пропилях няколко добри възможности да приключа мача по-рано.

Беше изключително важно, че реагирах адекватно при 6-5. В тайбрека и двамата показахме страхотен тенис, но аз бях по-свеж. Радвам се, че победих и продължавам напред", каза той 

Зверев вече се чувства уверен в себе си и е готов да преследва постиженията на Надал и Джокович.

"Вече не съм на 20-21 години. Не съм неопитен младок. Преди имах моменти на несигурност, но вече видимо съм преодолял тази фаза. Достигнах етап, когато от мен се очаква да побеждавам. Амбициран съм да достигна най-великите и да ги задмина. Рафа и Новак продължават да играят много силно, а Федерер ще се завърне скоро.

Не съм сигурен дали на 41 години ще е в състояние да се бори за титла от Големия Шлем, но все пак присъствието му на корта е респектиращо. Мъжкият тенис изживява страхотен период. Изключително силна генерация се задава. Погледнете Алкарас, Циципас, Медведев. Трябва винаги да съм на ниво, за да се преборя с тях", каза Зверев.

Той смята, че в тениса най-голямото предизвикателство е дължината на срещите. 

"От физическа гледна точка едно от най-големите предизвикателства в тениса е времето. Не знаеш, колко дълго време ще играеш. Не си сигурен как да подхождаш с храненето преди мача. Не мисля, че съществува друг такъв спорт. Трябва да си подготвен за всичко", смята немецът от руски произход.