Германският тенисист Александър Зверев е готов да дари цялата сума от наградния фонд за пострадалите от пожарите в Австралия, ако спечели титлата от първия турнир от Големия шлем за годината.

22-годишният Зверев победи Марко Чекинато (Италия) с 6:4, 7:6(4), 6:3 в двубой от първия кръг на Откритото първенство на Австралия.

"Всяка година всички ние прекарваме повече от месец в Австралия и знаем както се случва в страната в последните месеци, как страдат хората, които загубиха своите домове, и колко много животни загинаха. Аз реших да даря по 10 хиляди долара за всеки спечелен мач в турнира тази година. Знам, че не съм основен претендент за титлата, но ако спечеля ще дам цялата сума от наградния фонд за борбата с пожарите", каза Зверев.

Победителят в турнира ще получи 4.12 милиона австралийски долара (2.83 американски долара).

Легендата на тениса и експерт на "Евроспорт" Джон Макенроу по време на интервюто си с местния любимец Ник Кириос обеща да дари по 1000 долара за всеки спечелен от него сет на турнира.

"Надявам се да изминеш дълъг път тук", каза Макенроу, който е носител на седем титли от Шлема.

Американецът Джон Иснър се класира за втория кръг на Откритото първенство на Австралия по тенис, след като победи Тиаго Монтейро (Бразилия) с 6:7(5), 7:6(4), 7:6(7), 7:6(5) за три часа и половината игра.

След двубоя Иснър обяви, че ще дари повече от 26500 долара за пострадалите от пожарите след днешния си мач.

Той дарява по 100 долара за всеки свой ас, а в този двубой наниза 46 аса, както и 25 процента от сумата от наградния фонд, която получава. За класиране във втория кръг тенисистите печелят по 128 хиляди австралийски долара (87910 американски долара).