Американският астронавт Ендрю Фойстел не спира да изумява последователите си в социалните мрежи с фотоси на прочути спортни арени.

Само че - внимание. Заснети са от Космоса... Човекът е страхотен спортен фен, особено запален по тенис и Формула 1. Именно моторните спортове са голямата му слабост и - иронично - голямата сила на галерията с неговите уникални снимки.

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА С ФОТОСИТЕ НА ЕНДРЮ ФОЙСТЕЛ НЯКОИ ОТ ПИСТИТЕ ВЪВ ФОРМУЛА 1, КАКТО И ТАКИВА ОТ ДРУГИ АВТОМОБИЛНИ И МОТОРНИ НАДПРЕВАРИ>>>

"Голям фен съм на Формула 1, Индикар и Moto GP - разказва Ендрю. - Роден съм в Детройт, наричан "Моторния град". Нямах избор. Купих първата си кола на 14-годишна възраст, един Mustang 1967. Оттогава имах две мечти - или да съм състезател във Формула 1, или да стана астронавт."

Пистата "Пол Рикар" край Марсилия отново е в календара на Формула 1

Снимка: Instagram

С месеци, докато е част от Международната космическа станция, Фойстел следи любимите си спортове през сателитния сигнал, който получава онлайн от центъра в Хюстън. Във Формула 1 вика за "Ред Бул" и Даниел Рикардо.

Страстта му и снимките на пистите му спечелиха огромна популярност в социалните мрежи, където броят на последователите му постоянно расте. Вече са над 60 хиляди в Инстаграм, което си е впечатляващо.

Следват го официалният профил на "Мерцедес", шефът на "Ред Бул" Кристиан Хорнер, пилотите Макс Верстапен, Ромейн Грожан...

Кадрите му са още по-ценни заради това, че снимането от Международната космическа станция е много трудно. Ето как го обяснява самият Фойстел:

"Работя с няколко момчета от екипа за наземна поддръжка. Те ми дават необходимите географски координати и подробности за времето, в което мога да заснема конкретния обект. Когато разбера времето на полета над пистата, трябва да планирам работния си график ден преди момента, за да наглася петте минути свободно време само за снимане.

Използвам апарат Nikon D5 с 800 мм обектив с двоен усилвател.

Ръчно регулирам обектива. Но когато погледнете през него към Земята, виждате област, на която могат да се построят 30 писти. Само при правилно насочен апарат, можете да видите обекта във визьора. Много пъти не успявах и пропусках писти заради грешно насочване.

Международната станция е на 408 километра над Земята. Мога да снимам пистите само под ъгъл от 15 градуса вертикално спрямо моята позиция, така че ако изведнъж обектите се окажат извън тези показатели, дори не се опитвам - те са твърде далеч.

Астронавтът - фен и фотограф любител.

Снимки: Instagram

Пистата в Бразилия

Снимка: Instagram

Летим със скорост от около 28 000 км/ч, което е около 8 км в секунда. Това е доста бързо, така че нямам много време за колебания. Като цяло имам максимум по минута за снимка. Ако не го открия веднага и не започна да го снимам, обектът изчезва.

С моето оборудване е трудно да се видят болидите на пистата, но в ясен и безоблачен ден мога да ги забележа, ако ръцете ми не треперят."

Фойстел е страхотен чешит, като освен страстта по спорта, обожава музиката. Китарист е на бандата Max Q, съставена само от астронавти. Тя съществува вече от 3 десетилетия и записва песните си в Хюстън. Естествено...

Последната мисия на любителя-фотограф и запален фен на Формула 1 до Международната космическа станция бе Expedition 55 през 2018 г.

Тя продължи 5 месеца и бе съвместна с още двама американци, двама руснаци и японец.

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА С ФОТОСИТЕ НА ЕНДРЮ ФОЙСТЕЛ НЯКОИ ОТ ПИСТИТЕ ВЪВ ФОРМУЛА 1, КАКТО И ТАКИВА ОТ ДРУГИ АВТОМОБИЛНИ И МОТОРНИ НАДПРЕВАРИ>>>

Ендрю гледа и тенис, както личи от тениската на турнира "Уимбълдън", който преди година се наложи да гледа от Космоса.

Снимки: Instagram

Това обаче не е толкова лошо - в Инстаграм се появи снимка на комплекса в Лондон, където е легендарната надпревара на трева в тениса.

Снимка: Instagram