Зад волана той бе просто неудържим.

Много преди на сцената да се появи Люис Хамилтън, а сега и Макс Верстапен, във Формула 1 имаше един-единствен крал. Който бе синоним на скорост. А неговото име е Михаел Шумахер. Легендарният германец, който има невероятните седем световни титли при най-бързите, не е в полезрението на обществото вече точно 10 години.

Защото на 29 декември 2013 година във френския зимен курорт Мерибел животът на Михаел, а и на цялото му семейство, се преобърна и пое в неочаквана и до голяма степен тъжна посока. Тогава, по време на ски ваканция в Алпите, 44-годишният Шуми, току що отказал се от активната си състезателна кариера, претърпя инцидент.

Кралят на скоростта никога не е крил любовта си към ските. В онзи ден обаче Пилето пада, макар и да не кара с прекалено висока скорост, особено предвид неговите умения. Тази теза бива потвърдена по-късно от камера, която е снимала от друга каска.

И всъщност легендата на "Ферари" е спасен именно защото носи каска, която предотвратява вероятно фатален изход при удара на главата му в камък под снега.

Ударът е толкова силен, че каската на Шумахер се разцепва на две. Някой биха казали, че вероятно смъртта би била по-добър вариант, отколкото това как живее днес той. Първоначално е закаран с хеликоптер във френска болница, където моментално претърпява две операции.

По информация на "Билд" по онова време на хирурзите се е наложило да пробият две дупки в черепа му, за да спадне мозъчното налягане.

Следват 250 дни в кома, както и преместване в друга болница, а през 2014 година той бива транспортиран в семейния дом в Швейцария.

И до днес няма почти никаква информация, още повече пък от първа ръка за това какво всъщност се случва с Шумахер. Знае се или поне се твърди, че е парализиран и живее на инвалидна количка.

Най-скорошната вест, дошла от семейството, бе през 2021 година, когато "Нетфликс" пусна документален филм за живота му.

"Той все още ми показва колко е силен всеки ден. Опитваме се да продължим напред като семейство", лаконична бе тогава съпругата му Корина.

Синът му Мик, който кара с татко си на онзи злополучен 29 декември, стигна до Формула 1. И в същата документална продукция сподели, че му е тъжно, че не може да говори с Михаел за случващото му се при най-добрите.

"Мисля си, че с татко бихме се разбирали по различен начин сега.

Защото говорим сходен език, този на моторните спортове. И имаме толкова много да си говорим, за толкова неща. Това е в главата ми повечето време. Бих се отказал от всичко, за да имам тази възможност", каза Шумахер-младши.

Хората, допускани до Михаел, се броят на пръстите на ръката, а един от тях е Жан Тод - бивш шеф на "Ферари" и ФИА. Негови са думите, че Шумахер не му липсва, защото все още е тук, но после добавя, че не е същият както преди.

А безкрайна мистерия, обвиваща състоянието му, продължава да е все така налице.

Така след 7 титли, 91 победи, 155 подиума, 68 пол позишъна и 77 най-бързи обиколки, германската легенда продължава да е тук.

И да живее. Макар и по много по-различен начин...

Снимка: Getty Images