Думата "сензация" се употребява твърде често в спорта в наши дни. Също като "легенда".

Но има един мач в бокса, за който няма по-точно определение. И статутът му не се променя от "сензационен" вече 30 години.

Ако мислите, че невярващият поглед на Антъни Джошуа, след като изглеждащият като мексикански ресторантьор Анди Руис го прати на пода в "Медисън Скуеър Гардън" е бил най-шокираща гледка в историята на този спорт, прочетете следващите редове.

Ако сте достатъчно възрастни да имате ясен спомен от 1990 г., ще знаете за какво става дума. Световна новина. Гръмотевица!

На 11 февруари преди три десетилетия Токио стана център на световното спортно внимание. Японските организатори платиха 6 милиона долара, за да дойде в града най-голямата знаменитост в бойните спортове в този момент.

Непобеденият. Непобедимият. Звярът Майк Тайсън. Срещу него трябва да застане Джеймс "Бъстър" Дъглас, който има 4 поражения в 33 двубоя преди да излезе на ринга "на заколение".

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Счита се, че шампионът в три версии - WBC, WBA и IBF, просто загрява за очаквания с огромен интерес сблъсък с Ивендър Холифийлд по-късно същата година.

Тайсън е с баланс от 37 победи в 37 мача на профиринга. 23-годишен суператлет, който излиза и смазва противниците, вселявайки в тях страх и ужас. Той е спечелил 36 от 37-те мача в под 10 рунда, като повечето завършват за 1-2.

"Това ще е 90-секундно унищожение", твърди експертът Ед Шуилър в дните преди боя.

Популярният бизнесмен (днес вече с друг статут) Доналд Тръмп, добър приятел на Железния Майк, е на трибуните в Токио. Той седи до Дон Кинг, импресариото на шампиона, като и двамата са широко усмихнати. Тръмп си е направил мача още по-интересен, като е заложил немалко пари на победа за неговия другар още в първия рунд.

В същия 11 февруари, вестниците по света имат друга водеща тема. Снимките и заглавия на първите страници са от излизането от затвора на Нелсън Мандела. 24 часа по-късно обаче, от първа до последна страница новината е друга.

Бъстър Дъглас се котира при букмейкърите за победа при коефициент 1:42. Това е рекорд до този момент за мач, който е защита на титлата. Никой претендент не е бил чак такъв аутсайдер. Честно казано, дори най-хазартните типове едва ли са заложили и един цент на момчето от Охайо.

В Лас Вегас регистрират залози от по 90 хиляди долара на победа на Тайсън, като играчът чака печалба от ...3500. Всички са толкова сигурни, че дори и такава смешна сума си струва да рискуваш.

За да е още по-невъзможна мисията на Дъглас, той е в траур.

Бъстър Дъглас се готви за мача, в който никой не му дава шанс

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Майка му е починала 23 дни преди мача, като тя е негова пътеводна светлина. "Тя ми казваше никога да не се предавам, още от дете, когато ме обиждаха и опитваха да ме набият в училище", разкрива години по-късно боксьорът. Неговият мениджър опитва да отложи мача поне с месец или да го отмени, но Бъстър отказва. Знае, че може да не получи друг шанс.

Седмица преди да замине за Токио, жена му иска развод. Депресията е пълна и в боксовите среди, където тези неща се знаят, има притеснения дали на ринга няма да се случи нещо ужасно и как изобщо Дъглас ще успее да се защити. Никой не очаква да е тренирал достатъчно концентрирано при събитията, които се събират върху главата му.

В същото време, шампионът живее живот на... крал.

Пет години по-късно е починал неговият ментор, втори баща и треньор Къс Д`Амато. От тогава има хаос около Тайсън, раздялата с актрисата Робин Гивънс е скандална, сменя треньори и се отдава на развлечения. Един от хората, които опитват да са нещо като съветници около него, е Тръмп. Майк му има доверие, а това не може да се каже за много хора.

В нощта преди боя Тайсън е преспал с две японски красавици в хотелската стая. Признава го години по-късно в книга. Спарингите му са леки, тренировките - нередовни и без необходимия интензитет. Мотивацията му е под въпрос, но щабът му знае, че на ринга Звяра ще се събуди и ще смаже противника.

Бъстър Дъглас няма какво да губи, а и всичко, събрало се в него като бяс, мъка, емоция, излиза наяве. Той обикаля около Тайсън и го държи на дистанция, докато в шампиона няма взрив, няма го животинското в атаката, което кара коленете на съперниците да треперят. Два рунда си минават в тази картинка, а в края на втория тежък ъперкът на Дъглас разклаща Майк.

Афишът за мача, анонсиран като "Тайсън се завръща"

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Той гледа странно в ъгъла, очевидно изненадан. В петия рунд става още по-интересно - нов мощен удар почти затваря лявото око на Тайсън, а подутината е огромна.

И се оказва, че щабът му не е взел дори задължителни аксесоари като пликове с лед. Просто никой не е очаквал, че ще им трябва. Та предишните защити на титлите завършват за по 90-100 секунди, без шампионът да бъде докоснат.

В ъгъла на Майк пълнят с намерен набързо в залата лед една гумена ръкавица, с каквато принципно работят хората, които затварят кървавите аркади. И я притискат към подутото място. Тайсън е бесен, не слуша нищо от указанията.

В осмия рунд той за първи път притиска съперника и го сваля на пода с мощни удари. Нокаут?

Отброяването изглежда бавно... Нещо, което впоследствие се превръща в скандал и Дон Кинг претендира, че реферът е пропуснал да спре боя. Според него минават поне 13 секунди, преди Дъглас да стане. Гонгът го спасява веднага. Край на рунда, мачът продължава.

В десетия рунд - развръзка. Сензационна и внезапна.

Тайсън атакува, но го посреща контраатака и четири поредни удара в главата. За първи път в кариерата си е на пода, а изненадата е огромна и изписана на лицето му. Очите гледат невярващо (едното - полузатворено), а от устата му е изплюта предпазната гума за зъбите. Майк е някакво копие на човека, който смразява кръвта на противниците и изглежда непобедим.

Шокът е факт. Кралят е повален. Звярът - умъртвен.

Справка показва, че към този момент съдийските вотове сочат 87-86 за Тайсън, 86-86 и 88-83 за Дъглас. Иначе казано - равностоен бой, дори с леко предимство на претендента.

"Мама... Господ да я благослови!", успява само да каже пред десетките микрофони на ринга новият шампион. Той плаче - необходим изблик на цялата емоция, насъбрана в седмиците преди боя. И, разбира се, в еуфория от неочаквания, необясним успех.

"Няма как да вляза в съблекалнята на Майк сега", отказва да отиде с Дон Кинг невярващият Тръмп. Страх го е от разярения и победен шампион.

Светът не вярва. Кинг не е разочарован, той е бесен. Нищо, че Тайсън взима 6 милиона долара от боя, а победителят - само 1.3 милиона. Сензационното поражение проваля плановете Звяра да обикаля планетата за мачове, от които той и Кинг ще спечелят стотици милиони.

Списания "Sports Illustrated" слага на следващата си корица Бъстър Дъглас и гарнира със заглавие: "Роки е жив".

През октомври същата година Бъстър Дъглас губи от Ивендър Холифийлд титлите си, след като е нокаутиран в третия рунд. Куриозно, този мач му носи много повече пари - близо 24 милиона долара!

Известен е, канят го шоута, участва в кеч спектакли и се къпе в слава. Боксира само още девет пъти, като е победен и от Лу Саваресе през 1998-ма и се отказва година по-късно. Не и преди да се сблъска със смъртта, като през 1996-а го спасява екип на Бърза помощ. И досега не е изяснено при какви обстоятелства, но публична тайна гласи, че е от свръхдоза наркотици.

Сега е чист - и от дрога и алкохол, и от парите, спечелени в бокса. Не е беден, не е и богат. "Лоша преценка в комбинация с лоши приятели", описва историята си след спорта.

Щастлив е - тренира деца в родния Кълъмбъс, щата Охайо. 30 години след най-сензационната победа на боксовия ринг, той пак е там.

Урокът към малките е ясен:

Никога нищо не е решено предварително. Всеки съперник може да бъде победен, дори и да е Звяр.

Бъстър Дъглас в наши дни

Снимка: Getty Images/Guliver Photos