На 19 февруари 1910 г. се ражда една легенда на футболната игра. В този ден в Манчестър се играе мач, който с годините се е превърнал в култов не само за Англия. Местният Юнайтед срещу Ливърпул.

Но не това е толкова значимо.

За първи път домакините приемат двубой на новия си стадион "Олд Трафорд" в квартала Трафорд, Манчестър.

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА ИСТОРИЯТА НА ТЕАТЪРА НА МЕЧТИТЕ>>>

За тяхно неудоволствие Ливърпул бие с 4:3.

А в този ден започва една 109-годишна история, превърнала арената в една от най-знаковите в световния футбол.

Стадионът днес - близо 80-хиляден, както в началото, но вече изцяло покрит и със седящи места

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Наричат го Театър на мечтите.

От онзи ден през 1910-а, на този стадион се изиграха велики мачове, родиха се легенди като Бест, Лоу, Чарлтън, Бекъм, Кантона и Кристиано Роналдо.

Но историята е дълга и невинаги славна.

Преди 109 години капацитетът му е 80 000. Той е най-големият клубен стадион във Великобритания по това време. Така и остава до днес, след като "Уембли" и "Хемпдън Парк" в Глазгоу са национални арени на Англия и Шотландия, а не на един отбор.

Още през април 1911-а на "Олд Трафорд" се играе финал за Купата на Футболната асоциация - най-важният мач в календара по онова време. В преиграване, Брадфорд побеждава с 1:0 Нюкасъл.

След 1923 г. финалите се местят на новопостроения "Уембли", но "Олд Трафорд" продължава често да е арена на полуфинали. Те по традиция са на неутрален терен, а какъв по-добър избор от най-големия стадион в страната?

Embed from Getty Images

През 1936-а и 1938 г. са сложени козирки на две от големите трибуни и мястото е впечатляваща гледка.

Но на 22 декември 1940 г. германските бомби нанасят леки повреди на козирките и една от трибуните. Юнайтед временно се мести да играе в Стокпорт край Манчестър, но през март 1941 г., когато се подготвя завръщането, стадионът е почти изцяло сринат от нови мащабни бомбардировки на германците. Използван е като депо за военни машини, а и като склад, като това го превръща в мишена на бомбите.

1941 г. - това остава след бомбите на германците

в. "Manchester Evening News"

Клубът се мести на стадиона на градския съперник Сити, за да се завърне чак през 1949-а на ремонтирания "Олд Трафорд". Така почти десетилетие на тревата в дома на "червените дяволи" не се играе мач.

Следват две декади на слава и трагедия.

Юнайтед отглежда чудесен млад отбор, който обаче загива почти изцяло при катастрофата в Мюнхен през 1958 г. След Бебетата на Бъзби, както ги наричат, идва поколението на Бест, Лоу и Чарлтън, спечелило първата Купа на европейските шампиони за английски клуб през 1968 г.

1958 г. - Юнайтед е шампион на Европа, дотогава непостигано от английски клуб

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Горе-долу тогава се ражда и прякорът на арената - Театър на мечтите. Така я нарича Боби Чарлтън, а изразът е подет от медии, запалянковци и дори съперници.

През 70-те и 80-те традицията за полуфиналите в Купата на ФА се запазва, а трибуните са страховито място с една от най-шумните публики в страната. Две големи реконструкции - през 1995-а за Евро 96 и през 2006-а, привеждат "Олд Трафорд" във вида, в който светът на футбола го познава днес.

Достолепен, видял финали в Шампионска лига (2003 г. за последен път - Милан срещу Ювентус), възстановен след бомбардировки, този паметник на футбола и дом на един от най-успешните отбори в Европа, днес навършва 109 години.

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА ИСТОРИЯТА НА ТЕАТЪРА НА МЕЧТИТЕ>>>

Embed from Getty Images

Статуята си е там, бди пред арената. Този 109-годишен ветеран на футбола е видял всичко в играта

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

1911 г., Брадфорд - Нюкасъл, преиграване на финала за Купата на ФА. Отзад се виждат комините на фабриките - символ на град Манчестър

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Недалеч е стадиона по крикет, носещ също името "Олд Трафорд" (вдясно). Целият квартал се казва Трафорд

Снимка: Getty Images/Guliver Photos