Борислав Михайлов спечели драматично президентските избори за БФС, като разликата е минимална. В края на един инфарктен и напрегнат ден за футбола ни в и около НДК, той събра 241 гласа от 479 действителни бюлетини, а за Димитър Бербатов вотовете бяха 230. Осем получи Христо Порточанов. Това е напълно достатъчно (50 процента + 1 глас) за изборната победа на Михайлов. 

Казус има - при регистрирани 483 делегати, действителните бюлетини са с 4 по-малко. Така броят на нужните гласове падна от 242 на 240, което се оказа и точната бройка вотове за Михайлов. Бербатов веднага се усъмни, въпреки че призна изборната победа на опонента си. Остава да се доуточни защо и как тези четирима делегати, които са се регистрирали на старта на форума, не са пуснали бюлетина в урната...

Не стигнаха вотовете за Бербатов, който се надяваше на революция, която да оглави. Кампанията на 40-годишната мегазвезда и реализатор №1 на националния отбор бе дълга, мащабна и с обиколна на клубовете в цялата страна. Екипът на Бербатов подозираше нечестна битка и със сигурност ще обжалва. Това бе най-драматичната и трудна победа на Михайлов в петите избори, в които участва и печели.

Резултатът от вота днес означава, че 58-годишният Михайлов ще продължи да управлява футбола ни над две десетилетия. Той е на поста от 2005 г., а мандатът е за още 4 години и няколко месеца, чак до 2025-а.

Какво се случи в драматичния ден за футбола ни?

Конгресът започна в 10 часа в НДК, като кандидатите за поста бяха шестима - Борислав Михайлов, Димитър Бербатов, Христо Порточанов, Ивайло Дражев, Христо Христов и Георги Захариев. Последните двама от тях се оттеглиха преди началото на гласуването, което стартира около 13 часа.

Очакваха се 505 делегати, но по различни причини (невъзможност да присъстват или спиране при здравния тест на входа на НДК) в залата влязоха 483.

Още при влизането, делегати, кандидати и репортери бяха посрещнати от агитка с плакати в подкрепа на Бербатов и против настоящото ръководство. Имаше и камери на британския тв гигант Sky Sports, съчетаващи любопитен репортаж от изборите за шеф на футбола ни с подготовка за предаването на мача довечера България - Северна Ирландия, който медията ще излъчи.

В залата настанаха няколко скандала в хода на конгреса.

Първо предложение от делегати да има наблюдатели от всеки кандидат-президентски щаб в изборната комисия бе отхвърлено с близък брой гласове (около 190-180 при доста въздържали се). После имаше спор и за това застъпници на претендентите да следят за изборния процес и преброването на вотовете. Там спечели опозицията, като Бербатов лично се качи на сцената и поиска това.

Кандидатът Дражев, който участва на третата си битка за БФС, директно посочи политическа намеса във футболните дела, като посочи Красен Кралев като човек, който подпомага екипа на Бербатов.

Гласуването стартира около 13,30, за да завърши около 15,30 ч, а после над 40 минути се чакаха резултатите. Единствената информация научавахме от живите видеовключвания на самия Бербатов във Фейсбук, както и от тези на дуото Деян Веселинов и Иван Боянов, които на няколко пъти предаваха за вас от НДК, но не и от залата.

В нея репортери не бяха допуснати.

Така след най-напрегнатата кампания от поне 16 години, най-драматичната и близка надпревара на самите избори, и немалко скандали, Михайлов е новият стар шеф на футбола ни.