Понякога едно от най-запомнящите се неща около големите футболни първенства е начинът, по който са облечени футболистите в мачовете.

Не са редки случаите, в които футболните хора правят асоциация с даден Мондиал или Европейско първенство заради екипът на някой отбор. Например Франция от 1998-а, Нидерландия от от 1988-а или иновативният екип на Нигерия през 2018 година.

Сега преди Евро 2024 голяма част от отборите показаха своите нови екипировки в контролните срещи. Някои се наложи да играят с домакинския, други с този за гостуване.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯ С ЕКИПИТЕ НА ВСИЧКИ ОТБОРИ НА ЕВРО 2024 >>>

Фирмите-производители са общо шест - Nike, Adidas, Puma, Маcron, Joma и Hummel. Nike облича най-много отбори от шампионата - общо девет, а Adidas е втори с шест. Стълбичката допълна Puma с четири, а останалите са с по два, като само Hummel прави изключение, пременяйки родната си Дания.

Франция резервен

Снимка: AP/БТА

Макар разнообразието да е голямо, се забелязва една тенденция. По-големите футболни сили са по-склонни да експериментират, а тези, които по-рядко се класират на големите шампионати, залагат на традиционното.

Например суперфаворитът Франция е с много интересен екип, който връща към корените с огромно лого на петела на гърдите. Това е възможно, тъй като на екипите на националните отбори няма спонсор и те имат по-изчистен вид.

Германският титулярен екип на Adidas изглежда много красиво благодарение на ръкавите, върху които има преливащи цветовете на националния флаг - черно, червено и жълто. Резервният им екип обаче предизвиква сериозни противоречия, тъй като е в много провокативен розово-син цвят. Вероятно е препратка към LGBT ценностите, които отборът често защитава.

Оставаме на провокативна вълна в Нидерландия, но без опити за каквато и да е пропаганда. Титулярният екип на "лалетата" е в традиционното оранжево със сини линии по краищата, но интересен е резервният, който е в синьо, но с елементи, които го правят различен от всички останали.

Нидерландия резервен

Снимка: Getty Images

Шотландия, Швейцария, Сърбия, Белгия, Австрия, Албания, Чехия и Грузия също разчитат на по-раздвижена текстура върху фланелките, но без излишни своеволия в цветово отношение.

На останалите отбори поне титулярните екипи са изцяло традиционни и не се отличават с нещо особено.

При хърватския, който винаги е бил по-специален заради шахматните форми, този път каретата са огромни и са едва четири от предната страна на тениската.

Хърватия титулярен