Европейското първенство в Германия наближава, до старта му остават броени дни. И около представянето на стадионите, интересните истории и емблематичните мигове от миналото, нямаше как да не ви представим и символиката около шампионата през 2024-а.

Разбира се, че в модерната ера маркетингът върви ръка за ръка с футбола, особено на подобни големи първенства, когато всеки елемент се обвързва с нужната символика. Говорим за талисмани, специална топка, музиката и какво ли още не.

Шампионатът в Германия например ще е територията на мечето Алберт - официалния талисман на Европейското.

Това е един плюшен тип във футболен екип, чието име бе избрано с 32% от фенския вот. Официалното му изписване е "Albärt", което идва от немската дума за мечка (bär). Игра на думи, която феновете оцениха и избраха именно нея като бранд за един от главните герои на шампионата.

Алберт за първи път се появи по време на контролата между Германия и Колумбия през юни в Гелзенкирхен, а едва ли е изненада, че след това продажбите на плюшеното мече имаха невероятен успех. И все още имат, а така ще е цяло лято.

Немците направиха и нужната кампания, за да го популяризират сред децата с различни инициативи в училищата. Такива имаше не само в Германия, но и в тези на всички участващи държави.

Мотото на Алберт е, че всички деца трябва да бъдат физически активни и да спортуват, а изборът именно на мече не е случаен, защото се смята, че тази най-популярна плюшена играчка произхожда именно от Германия в началото на миналия век.

Това е първата мечка, която е официален талисман на Европейско. В шампионатите на Стария континент подобна традиция за първи път се приема на Евро 1980 - първото с осем участника и групова фаза.

Тогава първенството се провежда в Италия, а домакините определят за свой талисман "Пинокио".

През годините имаше петел във Франция, зайци в Германия и Швеция, лъвове в Англия, Нидерландия и Белгия, преди животинският свят да бъде загърбен за сметка на талисмани в човешки вид.

Кинас в Португалия, Трикс и Фликс в Австрия и Швейцария, Славек и Славко в Полша и Украйна, както и Супер Виктор във Франция през 2016-а. Преди четири години първенството, провело се из цяла Европа имаше за талисман фрийстайлъра Скилзи.

Сега се връщаме към животните, като част от всеки един мач ще бъде Алберт.

Снимка: Getty images

Друг символ, който често остава паметен в големите шампионати е топката.

Не само, защото се намираме в Германия, а и защото УЕФА има дългосрочен договор, но не бе изненада, че и този път производител бе компанията "Adidas".

На 15 ноември официално бе представен моделът "Fussballliebe", или "Любов към футбола" преведено от немски.

Бялата топка е украсено с най-различни елементи в черно, зелено, оранжево, синьо и червено.

Освен това тя е изработена изцяло от органични материали.

Снимка: Getty images

Разбира се, няма как да подминем и логото на Евро 2024, с което вероятно вече десетки пъти сте се сблъсквали.

То бе представено още преди три години, на прага на старта на квалификациите, заради което е добре познат за феновете символ.

Логото се състои от изображение на трофея, около който има ленти в най-различни цветове, символизиращ европейските флагове.

Гледайки към логото човек може да забележи образуването на доста знамена на дръжави от континента, включително и на българското, което е в дясната част, където една под друга са подредени бяла, зелена и червена лента.

Снимка: Getty images

Няма как един голям футболен форум да мине без музика, а традицията повелява всеки шампионат да си има своя официална песен.

Така е и с Евро 2024, което ще свързваме с песента "Fire", или "Огън", преведено от английски.

Това е съвместна продукция на италианското трио в елекнтронната музика "MEDUZA", американската поп-рок група "One Republic", както и немската изпълнителка Leony.

Райън Тедър от "One Republic" е автор на текста, докато триото "MEDUZA" се зае с музката на парчето.

Разбира се, нямаше как да се мине без немско участие, като изпълнението бе поверено на певицата Leony.

Тя не бе първоначалният избор, след като се очакваше песента да бъде изпята от транссексуалната изпълнителка Ким Петраш, което предизвика немалко скандали и гневни реакции.

Впоследствие обаче Петраш се отказа и организаторите решиха да поверят изпълнението на 26-годишната Леони Бюргер, известна с псевдонима си Leony.