Дир.бг продължава да ви връща към паметни моменти от историята на Световните първенства. Време е да погледнем 20 години назад към деня на финала Франция - Бразилия в Париж. Но не към мача, спечелен с 3:0 от домакините, а към мистериозните събития, случили се в часовете преди него с най-добрия футболист на планетата по това време.

Неделна сутрин, 12 юли 1998 г.

Париж и светът чакат мача на годината - големия финал. В хотела на Бразилия е спокойно. Актуалният световен шампион няма от какво да се притеснява, а в състава му е пълно със супериграчи. Най-добрият от тях вече е известен на света като Феномена. Роналдо Назарио да Лима с номер девет.

Отборът отива на разходка преди обяда, а след това... Ето думите на самия Роналдо.

"Реших да си почина след обяда. Просто отидох в леглото, но това е последното нещо, което помня. Получил съм някакъв пристъп, събудих се заобиколен от съотборниците ми и доктор Лидио Толедо. Никой не говореше...

След минути излязохме с доктора в градината на хотела. Каза ми: Няма да играеш довечера. Не разбирах нищо. Отидохме на прегледи в клиника и тестовете показаха, че съм добре. Бях разделен от отбора до мача, пристигнахме направо на стадиона за финала и отидох директно при треньора Марио Загало. Показах му резултатите. Казах му - трябва да играя, нищо ми няма. Имам дълг към родината си, не мога да пропусна мача!

След това... Играх слабо и загубихме."

Нещо повече. Деветката просто разхожда фланелката, при положение, че цяло първенство е направо неудържим по терените на Франция.

Снимки: Getty Images

В това време Загало вече е написал стартовия състав и е направил разбора още в хотела. На върха на атаката е Едмундо. Зачеркнатият в последния момент нападател разказва:

"Роберто Карлуш се развика за помощ по коридорите на хотела. Той бе в една стая с Роналдо. Изтичахме там, а той не изглеждаше никак добре. Не бе в съзнание. Доктор Толедо седеше край него и се тресеше в шок от видяното, дори може би плачеше..."

Покойният вече лекар на бразилците отричаше преди смъртта си състоянието на Феномена да е било толкова тежко. Но не каза детайли.

"Найки" му наредиха да играе - сигурен е Едмундо. - Техните хора бяха с нас в базата по 24 часа на денонощието по време на цялото първенство. Роналдо бе хлапе, а те го третираха като тяхна собственост, като златна кокошка. Те наредиха на него и Загало, че той трябва да играе на финала, въпреки че видимо не бе добре."

Карлуш, голям приятел на Рони, само веднъж си позволи да каже подробности. Описа гледката като "страшна" - нападателят лежал, трудно дишал и имал пяна около устата. Според тогавашната му приятелка Сузана Вернер, също само веднъж звездата казал нещо по темата пред нея. Споменал за "нервно разстройство и припадък". Неща, които в никакъв случай не позволяват да играеш мач на толкова високо ниво и с такова натоварване, часове по-късно.

Великият Зико - един от най-големите в бразилската история, е тийм-мениджър на селесао на това първенство. Той на висок глас се обявява против това Роналдо да играе. Спори със Загало, след което двамата излизат от съблекалнята и разговарят още отвън.

Оказва се, че играчът дори не е поел никакви лекарства - успокоителни или нещо друго, защото Толедо се е страхувал да не поеме нещо, което да се отрази на евентуална допинг проба.

В отбора също става скандал. Една група, водена от Леонардо, също изразява мнението си - Рони не бива да играе, рисковано е за неговото здраве. Но капитанът Дунга казва тежката си дума, а той е изключителен авторитет: "С него сме шампиони, ако докторът казва, че може да играе, ще играе!".

Снимки: Getty Images

Има и една теория, избутана напред от бразилски медии седмици след финала. Тя гласи, че ФИФА и Бразилия сключват сделка. Титлата е за Франция и "номерът с Роналдо" е част от договорката. Според сериозния тв канал "О`Глобо", това е разменна монета за разчистване на пътя на селесао към златото четири години по-късно в Корея и Япония.

Конспиративно... През 2002 г. Бразилия наистина стана шампион, но кой може да гарантира, че това се е случило след някаква договорка?

Истината е, че Роналдо не игра добре на онзи финал в Париж. Направо бе напълно незабележим. И никой никога няма да научи цялата истина, която вероятно отнесе в гроба със себе си доктор Толедо.

Той е единственото медицинско лице, влязло в стаята на Роналдо в хотела. Той е видял първите симптоми и знае какво е било състоянието му.

Тези, на които е казал (ако има такива), не искат да говорят по темата. Или пък не разкриват цялата истина.