В последните 15 години, лондонският Челси безспорно е сред топ клубовете в Европа.

В този период "сините" неизменно бяха замесени в борбата за челните места на Висшата лига, като са сериозен фактор в Европа, спечелиха и трофея от Шампионска лига през 2012-а.

Зад всички тези успехи, превръщането на Челси в топ клуб и спечелването на 15 трофея за 15 години стои един човек - руският милиардер Роман Абрамович.

В началото на сезона, привържениците на клуба издигнаха транспарант "Империята на Роман" (Roman Empire) - игра на думи, на английски означаваща Римска империя.

Снимка: Twitter

Всичко това бе в подкрепа на собственика, който вече няколко месеца не е стъпвал в Лондон, заради отказаната му виза.

Зад това стои сложната политическа обстановка между Русия и Великобритания и случаят Скрипал.

Абрамович закупи Челси за 140 милиона лири през 2003-а, като до днес е инвестирал над милиард в него, подготвяше и строителството на нов стадион.

Сложната политическа обстановка между Лондон и Москва обаче го принуждават да продаде империята си, която вече 15 години гради.

Снимка: Getty Images

Империя, която от руски милиардер, го направи един от най-известните хора на планетата.

Абрамович вече е наел компания от Ню Йорк, която да му помага с продажбата на клуба, а цената, която руснакът е обявил е 3 милиарда лири.

Според запознати, Абрамович вече е получил примамлива оферта от 2,3 милиарда, но я е отхвърлил, държейки на своите 3 милиарда.

Подобна сделка, би се превърнала в рекордна за закупуването на спортен клуб.

Снимка: Getty Images

Състоянието на Абрамович се оценява на 14,7 милиарда долара. Разбира се, това са официалните данни, а според мнозина, в действителност състоянието му е по-внушително.

Той никога не е крил добрите си отношения с Владимир Путин, а това е и сред основните причини за спънките, които Лондон му прави.

Информацията по целия случай е оскъдна. Единственият коментар от страна на Лондон направи министърът на сигурността Бен Уилямс, който сподели:

"Би трябвало да ме занимавате с по-важни въпроси. Няма какво да коментирам. Великобритания има правото да откаже виза на абсолютно всеки, с което да му заяви, че не е добре дошъл".

От страна на Абрамович коментар нямаше, а и едва ли ще има.

Руснакът е известен с това, че избягва изяви пред медиите, като последното му интервю е правено преди 12 години и 5 месеца.

Според лондонските медии, най-близо до сделка за Челси е един от най-богатите британци.

Става въпрос за Джим Ратклиф, който притежава една от топ компаниите в световната химическа индустрия.

В цялата тази история неизвестните на този етап са повече, но сякаш времето на Роман Абрамович в Челси изтича.