Кадрите на еуфория от Истанбул след последните метри на финала на Гран при на Турция в неделя са обиколили целия свят.

Люис Хамилтън поплака в болида, след което се затича към отбора на "Мерцедес", за да сподели великия миг - седма световна титла във Формула 1.

Първата прегръдка, сърдечна, дълга и здрава, съпроводена със сълзи, бе за една русокоса дама.

Малко по-нисичка от Люис, тя го бе стиснала здраво и видимо бе на седмото небе от щастие. Шампионът също бе особено емоционален в нейната прегръдка.

Коя е тя?

Защо на пресконференцията след историческия момент Люис и посвети няколко изречения, изпълнени с благодарност и подчертаване на нейната важност за постигнатото?

 

Изразът, че зад всеки успял мъж седи една силна жена, в случая не може да бъде повече на място. Нейното име е Анджела Кълън, тя е специалист по "high performance" в спорта, което - ако опитаме да го преведем без да се изложим, ще означава: експерт по това нейният клиент да се представя на най-високо възможно ниво.

През 2016-а тя се появи в живота, дома и отбора на Люис като негов личен физиотерапевт. Както самият той признава днес, много бързо се е превърнала в нещо далеч, далеч по-значимо.

Кълън е от Нова Зеландия, играла е хокей на трева в родината си, а след това следва физиотерапия, психология, както и спортна медицина. Работи със звезди на британската атлетика, включително Мо Фара, като се премества да живее в Лондон.

Част от екипа на доктор Аки Хинтса, финландско светило в спортната медицина, който е първият, разработил стратегия за това, че с пилотите от Формула 1 трябва да се работи отделно на ниво възстановяване, физиотерапия, кондиционна подготовка и психотренинг. Той го прави с Мика Хакинен, шампион във Ф1.

Снимка: Getty Images

Офертата от "Мерцедес" към неговата компания идва през 2016-а, като професор Хинтса препоръчва за работата именно Анджела. Тя трябва да работи персонално с Люис Хамилтън, такова е желанието на отбора му.

Изглежда, че нещата трудно ще се получат, поне на теория.

"Тя е жена малко над 40 години, със семейство и две деца в дома им в Лондон. Люис е суперзвезда, пътува постоянно, а изобщо целият керван на Формула 1 не се спира на едно място. Как да работи това? Как ще го приеме семейството на Анджела?", разказва директорът на компанията Пийт Макнайт, след като решението на шефа му е именно тя да поеме важния клиент - шампион във Ф1.

Но се получава повече от добре. Днес Кълън и Хамилтън са неделим екип, а Люис е изумен как го е "преродила" появата на този човек в неговото ежедневие.

"Тя не е просто физиотерапевт, въпреки че е най-добрата в това - казва британецът, вече седемкратен шампион във Формула 1. - Невероятно позитивна, всеки ден. Събуждам се, денят ми започва с това, че тя вече е готова за него. Никога не е в лошо настроение и никога не е неподготвена. Тя е фокусирана, отдадена на работата и отбора, а през уикендите, когато е край мен на пистата, ми дава необходимото спокойствие.

Откакто Анджела е до мен, всичко се нареди по различен начин. Тя е точният човек за моята идеална кондиция - физически и психически. Тя е треньор, психолог, масажист, приятел и някого, на когото просто мога да разчитам."

Двамата са изградили почти телепатична връзка. Анджела живее в "дома" на Люис преди поредното Гран при - апартамент, нает от "Мерцедес" за пилота в града на състезанието. Помага му в готвене, гладене, гледат телевизия, говорят много. Масажите и тренировките - това е ясно.

Тя има пълна програма за неговото възстановяване, познава тялото и начина му на мислене точно толкова добре, колкото и той самият - и това са негови думи.

"Всеки има нужда от позитивен човек около себе си, когото може да пита за всичко и в чиито ръце може да се остави и просто да забрави за напрежението - това е Анджела за мен", казва Хамилтън.

Новозеландката е на същото мнение, тя е убедена, че двамата просто са се напаснали идеално като характери и от това работата върви толкова добре. Но не си приписва заслуги за успехите на Люис, когото нарича "изключителен спортист, който никога не пропуска нито един детайл и е отдаден на победата си в 24 часа от денонощието."

Снимка: Getty Images

Анджела говори изключително рядко, въпреки че е в бокса на "Мерцедес" на всяко състезание и репортерите са около нея постоянно.

"За мен беше огромна изненада да вляза да работя в моторен спорт - признава в едно от редките си интервюта за сайта на Формула 1. - Исторически погледнато, пилотите винаги са прибягвали до чисто физически тренировки, обикновено с фитнес инструктори. И винаги мъже. Аз съм първата жена в тази работа, а и имам много повече отговорности.

Невероятно е всичко, което видях за тези години във Формула 1. От това как работи един отбор на тези обороти, при тази динамика на сезона. Тимът е изграден от изключителни индивидуалности, всеки в неговата специалност. Но са изцяло подчинени на стратегията.

Пътуванията, графикът, напрежението - те са несравними с повечето спортове. Аз имам ангажименти и към менталната подготовка на Люис, не само към кондиционната. Най-голямото предизвикателство е да задържиш някого в идеално състояние за целия сезон във Ф1, който продължава близо 9 месеца."

Кълън е много интересна личност. Десет години преди да започне работата си с Хамилтън, тя предприема четиримесечно пътуване из Южна Америка с велосипед и палатка на гърба. Прекосява Андите няколко пъти, проверявайки собствената си подготовка - физическа и психическа. Казва, че това е я научило на страшно много неща и помага в работата днес.

Завършила е курсове по автогенни тренировки и медитация. Въвежда Люис и в тайните на тази наука, също както го запалва и по своето голямо хоби - катеренето.

Двамата понякога използват свободен ден при пристигането в следващия град от календара на Формула 1 за изкачвания по стени в специализирани клубове. Хамилтън още не се е престрашил да го направи в открито пространство, докато Анджела изкарва част от отпуската след сезона задължително със съпруга и децата в някоя планинска местност.

"Възхитени сме от нейната работа - признава шефът на "Мерцедес" Тото Волф. - Резултатите са видни, Люис е в невероятна форма, с огромно настроение и зареден с хъс за работа. Тя е важна част от отбора ни."

Снимка: Getty Images

Снимка: AP/БТА