Краля на футбола Пеле е издъхнал преди минути, съобщават световните агенции.

Бразилската легенда си отива от този свят на 82 години след дълго боледуване от рак.

Новината бе потвърдена от болницата "Алберт Айнщайн" в Сао Пауло, където Едсон Арантес до Насименто бе настанен в последния месец.

"Вдъхновение и любов белязаха пътя на Крал Пеле, който почина мирно днес. По време на пътуването си Едсон очарова света със своя спортен гений, спря война, извърши социални дейности по целия свят и разпространи това, което според него е лек за всички наши проблеми: любовта. Посланието му днес се превръща в наследство за бъдещите поколения. Любов, любов и любов завинаги", написа семейството му в официалния профил на легендата, през който бе съобщено за смъртта му.

През последните седмици здравословното състояние на бразилската футболна легенда рязко се влоши и за огромно съжаление той загуби битката с рака на дебелото черво.

Пеле, безспорно сочен за един от най-великите футболисти в света, беше приет в болница в края на ноември. В навечерието на Коледа - на Бъдни вечер, той успя да се сбогува с най-близките си, които пристигнаха в лечебното заведение.

По желание на семейството му, Краля до последно бе настанен в обикновена стая, като бяха отказано всякакви реанимационни грижи. Единственото, което той е приемал, са били болкоуспокояващи, пишат местните медии.

Getty Images

А след кончината му едната му дъщеря Кели пусна знакова снимка в социалните мрежи, придружена с текст "Всичко, което сме, е благодарение на теб. Обичаме те безкрайно много. Почивай в мир".

За съжаление, през последните години бразилецът често влизаше в болници. През 2014 г. той се озова в такава заради проблеми с бъбреците, а няколко месеца по-късно претърпя операция на простатата. На 4 септември 2021 г. в болницата "Алберт Айнщайн" в Сао Паuло Пеле беше опериран от рак на дебелото черво. От този момент нататък легендата страда много, а терапиите даваха резултат до ноември, когато Пеле се върна в болницата, в която в крайна сметка почина.

Getty Images

Пеле е единственият трикратен световен шампион. Той печели Мондиал с Бразилия през 1958, 1962 и 1970 години, като държи и рекорда за най-много голове с фланелката на Селесао - 77 попадения в 92 срещи.