Това е една невероятна история, която има нещо общо с футбола. Но е далеч по-важна от него.

Тя започва с една далеч по-обичайна история за луд по този спорт град, в който дори братята са от два съперникови отбора. Пристрастията може да са различни, но към играта с топка в град Ливърпул никой не е безразличен.

Да започнем отзад напред.

В неделя "червените" победиха "сините" с 1:0 в градско дерби за Купата на ФА. За какво ли не се говори около този мач - юношеския и експериментален състав на Ливърпул, невероятният гол на 18-годишния Къртис Джоунс, мъката на Евертън с неговите вече 20 години без победа на стадиона на градския съперник...

Но малцина видяха на трибуната "Коп", където са най-запалените и шумни "червени", този изцяло "син", който седеше сред тях с шапката, шалчето и якето си на Евертън. Гледаше мрачно събитията на терена, знаейки, че те не са Бог знае колко важни. Естествено, не е приятно да губиш в дербитата...

Стивън Кели на дербито в неделя

Снимка: Стоп кадър от телевизионния екран

Името му е Стивън Кели. Познават го всички около него. Познава го целият град. Ето неговата история:

На 15 април 1989 г. една от най-смразяващите спортни трагедии отне живота на 96 привърженици на Ливърпул преди полуфинала за Купата на ФА срещу Нотингам. Случи се в Шефийлд, на стадион "Хилзбъро". Същата съботна вечер Стивън е по улиците на родния си град, шофирайки - той е таксиметров шофьор. Брат му Майкъл е на трибуната "Лепингс Лейн" сред феновете на Ливърпул за мача.

Стивън е от Евертън. Винаги е бил, от дете. Брат му е "червен". Често се случва в този град, който е заразен от футболен вирус.

По радиото Стийв слуша за събитията, но няма съмнения, че брат му ще е добре. "Майк беше едро момче, здравеняк. Никога не съм и помислям в онези минути, че ще му се случи нещо. Не можех и да си представя какво точно е станало там..."

24 часа по-късно е в Шефийлд, за да разпознае тялото на брат си. Той е един от 96-те.

Вече 30 години и половина, Стивън Кели не пропуска да направи две неща всеки футболен сезон. Подновява билета на Майкъл за мачовете на Ливърпул, както той би искал да бъде.

И когато дойде дербито с Евертън на "Анфийлд" за първенство или купа, фенът на "сините" е на неговото място. Там, където би трябвало да е брат му. Опакован в цветовете на съперника, но познат и уважаван от всекиго наоколо.

Майкъл Кели

"Той е наш брат, никога не сме го разглеждали като съперник", казват за него хората, които също имат постоянни места със сезонните си билети край Стийв. Той продължава все така да обича Евертън, разбира се. Просто на този ден е на "Анфийлд" заради Майки, който от три десетилетия не може да гледа своя Ливърпул.

Стивън Кели не е спрял за тези години да работи здраво и активно за каузата на кампанията "Справедливост за 96-тимата". Тя води битка след битка пред съдилища, правителства и градски управи. Той е там, на всяка сбирка, на всяка акция.

Не е единственият фен на Евертън, немалко такива са загубили близки или роднини на "Хилзбъро". Но вероятно няма по-символна личност от Стивън за това колко свързан е този град от онази трагедия, въпреки разделението на "червени" и "сини", съществуващо заради два от най-славните и титулувани клубове на Великобритания.

История, доказваща колко важен е футболът в живота на хората. Но и далеч повече подчертаваща колко далеч по-важни неща от тази игра и нейните съперничества има.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos