Светът се смее, но и беснее срещу симулацията на Неймар (и тя не е първа на Мондиала) при успеха на Бразилия с 2:0 срещу Мексико на осминафинала.

Звездата на селесао вкара гол и асистира за втори в мача, като бе страхотен във футбола.

Но един момент в 71-вата минута стана основна тема на анализи:

Край тъчлинията падналият Неймар крещеше от болка, превиваше се и се търкялаше, създавайки впечатление, че има поне счупване.

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА ФОТОСИТЕ ОТ ТЕАТРОТО, КАКТО И РЕАКЦИИ В ИНТЕРНЕТ.

Преди повторенията вероятно мнозина са се притеснили за тежка травма, след като Мигел Лаюн от мексиканците посегна да дръпне топката изпод краката му.

Но кадрите показаха ясно, че съперникът съвсем леко настъпва бразилеца, което вероятно е болезнено... до някаква степен.

Но реакцията на Неймар беше скандална, обединиха се всички, освен хората в щаба на Бразилия.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

"Това беше срам за футбола. Той не е добър пример за хората, които гледат играта", отсече Хуан Карлос Осорио, селекионерът на Мексико.

Лаюн бе отвратен, като написа в туитър: "Грозна работа!".

Диего Марадона, който винаги има мнение по всеки футболен въпрос, първо се възхити от играта на Неймар в мача (както и всички ние), след което го разкритикува:

"За някой с неговите страхотни качества, лежи и се въргаля твърде много", каза аржентинската легенда.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

"Това беше театър и изобщо не изглеждаше добре - клатеше глава Алън Шиърър, английска звезда от миналото, в студиото на БиБиСи. - В първия момент изтръпнах, помислих, че е тежко контузен от тези викове и гримаси. След това обаче се сетих, че това е Неймар...".

Снимки: Facebook

Не за първи път на първенството светът се разделя в мнението си за най-скъпия футболист на планетата. След 2:0 над Сърбия в групата, Александър Коларов каза: "Брилянтен играч, но едно плачещо бебе като поведение. Пада и симулира при всяка възможност.".

Снимки: Facebook

Социалните мрежи се забавляват по темата и гифчетата и меметата с падащ, крещящ, ревящ от болка Неймар са десетки. А мексиканският "Обзервадор" пусна в туитър акаунта си колаж с 8 кадъра на превиващия се бразилец, номерирани от 1 до 8. И въпрос: По скалата на Неймар, как се чувствате днес?

Снимки: Facebook

Селекционерът на Бразилия Тите защити аса си: "Видях повторенията, настъпиха го, нормално да го заболи.".

Самият играч не се трогна от нападките: "Искат да ме оплюят, както винаги. Изобщо не ме интересува кой какво мисли, играхме добре и победихме".

Но дори и бразилският медиен гигант "О`Глобо" не е във възторг от симулациите на Ней:

"Неймар очарова Бразилия, но ядоса света", пише в заглавие онлайн изданието.

https://sja.sportradar.com/w/DirBG/124712-48238-4748/033200