Ще успее ли Нургюл Салимова да направи нов шахматен фурор?

Това е големият въпрос преди старта на Турнира на претендентките, който трябва да определи коя състезателка ще спори за световната корона на китайката Дзю Уъндзюн.

Надпреварата стартира на 4 април в Торонто (Канада) и събира елита на световния шахмат. При мъжете нямаме представител, но при дамите Нургюл Салимова изглежда твърдо решена отново да обърка сметките на фаворитките.

Надпреварата е между осем шахматистки, а победителката ще се изправи в мач за световната титла срещу настоящата кралица Дзю Уъндзюн, която се очаква да е в началото на идната година.

Китайката е номер едно неизменно от 2018-а, като налага доминация при дамите край дъската с черни и бели фигури.

Българката влиза в състезанието с най-нисък рейтинг от всички, а освен това е и най-младата като възраст - само на 20 години.

Самата тя обаче даде да се разбере, че това изобщо не я притеснява.

"Аз съм най-младата и тази с най-нисък рейтинг. Това не ме притеснява, тъй като аз винаги съм си мислела, че да си фаворит е по-притеснително.

Аз се класирах за този турнир от Световната купа в Баку, където също не бях от фаворитите, бях под номер 27-28 в стартовия лист от 100 човека, но стигнах финала. Не мисля, че рейтингът е водещото нещо. Разчитам на това, че съм по-млада от тях, тъй като това е плюс по време на изчисленията, за енергията и за амбицията като цяло.

Не знам кой е фаворит или кой какво ще направи, тъй като в шаха всичко е непредсказуемо, особено при жените, много други фактори влияят. Ще дам най-доброто от себе си и каквото стане", допълни тя.

Нургюл заминава в понеделник за Канада, като ще бъде придружавана лично от нейния приятел, който също е шахматист - Сем Ган Гокеран. Турчинът придружаваше и тренираше българката по време на Световната купа в Баку, където тя спечели сребърния медал и правото да участва в Турнирана претендентите.

В първия кръг родената в Крепча състезателка ще стартира с черните фигури срещу Анна Музичук. Нургюл победи украинката на полуфинала на Световната купа в Баку.

БТА

Останалите участнички също са повече от сериозни:

- втората на световното първенство Лей Тиндзие (Китай)

- Катерина Лагно (Русия)

- Александра Горячкина (Русия), която надви Нургюл на финала в Баку

- Рамешбабу Вайшали (Индия)

- Тан Чжони (Китай)

- Хумпи Конеру (Индия).

Регламентът е прост - осемте състезателки играят по 14 партии (по две срещу всяка), като в половината са с белите, а в останалите - с черните фигури. Залогът е повече от сериозен, защото само победителката ще има правото да спори за световния шахматен връх.

"За мен винаги е най-важно да съм в добро настроение. Това наистина прави огромна разлика в моята игра и смятам, че ако се чувствам добре физически и психически и ако съм спокойна за другите неща - организационни и лични, мисля, че ще се представя добре.

Не мога да кажа, че ще спечеля турнира, тъй като той е много труден с много силни съпернички, но за мен е важно да знам, че съм била в добра кондиция и че съм дала всичко от себе си", разказва Салимова.

На която отново цяла България ще стиска палци за нов шахматен подвиг.