С края на третото издание на турнира Лига на нациите, станаха ясни и урните, спрямо които ще се тегли жребия за предстоящите квалификациите за Евро 2024.

Той ще се проведе на 9 октомври във Франкфурт, като от 55-те членки на УЕФА, извън жребия ще останат само автоматично класиралият се домакин Германия и изтърпяващият санкции тим на Русия.

Останалите отбори ще бъдат разпределени в 10 групи. Седем от тях с пет отбора, три с шест, като правилата са ясни - всеки играе срещу всеки по два пъти, а накрая първите два в класирането отиват на Европейско.

Любопитното около този жребий е, че този път УЕФА реши да не използва ранглистата на ФИФА за определяне на урните, а подреди отборите на база на класирането им в турнира Лига на нациите. Това направи няколко доста интересни размествания, като присъствието на световния шампионн Франция и финалиста от Евро 2020 Англия във втора урна.

България пък попадна в четвърта урна, като страната ни зае общо 40-о място в калсацията в Лигата на нациите.

Това означава, че има 9 съперника, които няма как да ни се паднат по време на жребия, а освен добре познатата Северна Македония, това са още съседите ни Гърция и Турция, както и отборите на Грузия, Казахстан, Люксембург, Азербайджан, Косово и Фарьорските острови.

Разпределянето на урните прави така, че жребият може да се окаже истински кошмар. Пример за това е вариант с водач в групата на Испания или Португалия, заедно с Франция или Англия от втора урна, а като допълнение Швеция от трета.

Разбира се, има и далеч по-поносими варианти. Да речем с водач от първа урна в лицето на Унгария, следван от тимове като Израел и Армения от втора и трета урна.

Всички тези сметки нямат никакво значение, ако отборът ни не играе на нужното ниво в квалификациите, но попадането в по-лека група със сигурност ще увеличи надеждите ни са силно представяне по пътя към Евро 2024.

А ето и как изглеждат всички урни:

Урна 1: Нидерландия, Хърватия, Испания, Италия, Дания, Португалия, Белгия, Унгария, Швейцария и Полша

Урна 2: Франция, Австрия, Чехия, Англия, Уелс, Израел, Босна, Сърбия, Шотландия и Финландия

Урна 3: Украйна, Исландия, Норвегия, Словения, Ейре, Албания, Черна гора, Румъния, Швеция и Армения

Урна 4: Грузия, Гърция, Турция, Казахстан, Люксембург, Косово, БЪЛГАРИЯ, Фарьорски острови и Северна Македония

Урна 5: Словакия, Северна Ирландия, Кипър, Беларус, Литва, Гибралтар, Естония, Латвия, Молдова, Малта

Урна 6: Андора, Сан Марино, Лихтенщайн