Остават броени часове до началото на сезона в Първа лига, а въпросителните в отборите са повече от победите на "Лудогорец" в родния шампионат през последните седем сезона.

За добро или лошо разградчани са твърд фаворит за осма поредна титла, дори в по-голяма степен от миналия сезон, когато предпоставките за конкурентност бяха налице.

ЦСКА накара мнозина да повярват, че хегемонът може да бъде спрян и дълго време вървеше ръка за ръка на върха в класирането. Развръзката обаче бе същата.

Сега "армейците" са без основния си двигател в атака Фернандо Каранга, с нов треньор и куп въпросителни особено след неубедителното представяне срещу латвийския "Рига" в Европа.

Снимка: Bulphoto

В същото време в Разград шампионите биха общо с 9:0 северноирландския си съперник "Крусейдърс" - да, слаб отбор, но преодолян меко казано с лекота, а това говори за сигурност и работа в правилната посока.

Бразилският специалист Пауло Артори вече е начело на "Лудогорец", а Димитър Димитров-Херо, към когото и без това се сипаха не малко критики през 2018-а година, напусна клуба.

Там се работи спокойно и без медийна шумотевица до момента, което може да е само в плюс.

В другия член на българската света троица - "Левски", ситуацията е леко неприятна - говори се за дъно, срам и безнадеждност. Резилът с "Вадуц" напомни че в българския футбол всичко е възможно, а въпросът е дали собственикът Спас Русев има правилен ход в момента.

Снимка: Bulphoto

При настоящото състояние на "сините" можем да се обединим около прогнозата, че те не могат да бъдат считани за евентуален шампион през следващото лято. Сякаш същото важи и за кръвния им враг ЦСКА, макар че оттам полъхва малко по-оптимистичен ветрец.

И така се озоваваме в ситуация, в която шампионът е ясен още преди началото на първенството. Потвърждават го и букмейкърите, които вече не приемат залози в тази категория.

Снимка: Bulphoto

Остава битката за евротурнирите, където могат да се включат не малко отбори. Положителните знаци идват от "Славия", където изцяло с българи се играе офанзивен и не рядко през миналия сезон успешен футбол.

Ако "Берое" поне малко надгради над това, което постигна само преди няколко месеца, може отново да се намести сред първите четири отбора. Разгромните загуби от горепосочената тройка не трябва да се повтарят.

Пловдивските "Ботев" и "Локомотив" също са кандидати за евроквоти, макар че и там промените в съставите са твърде много.

Снимка: Bulphoto

А тази тенденция важи за цялото първенство. Не повече от 5 отбора запазиха миналогодишното си ядро, което неизменно води до процес на изграждане на нова идентичност. Ако изобщо се стигне до адекватна такава.

Основният фаворит за изпадане е старозагорският "Верея", където финансовите средства са ограничени, треньорът е нов, а съставът изцяло обновен, като качеството видимо ще е по-ниско. "Дунав" ще продължи да разчита на Малин Орачев начело, но и там единайсеторката ще е изцяло обновена. Новакът "Ботев" (Враца) също ще има затруднения да се задържи в елита.

Едно е сигурно (като изключим титлата на "Лудогорец"): ще се нагледаме на скандали, вероятно слабо съдийство, но ще има и хубави мачове. За прогрес е твърде оптимистично да говорим.

ПРОГРАМАТА В ПЪРВИ КРЪГ: