Футболът преди всичко е игра за феновете, а именно привържениците от всички краища на земното кълбо правят Мондиала най-специалния форум.

Това не бе изключение и в Катар, където въпреки предварителния скептицизъм и многото критики, видяхме поредното страхотно Световно първенство.

Да, европейската подкрепа не бе на познатото ниво от предишни първенства. Със сигурност феновете от Стария континент отстъпваха като бройка и колорит, но пък това даде шанс на преден план да излязат привържениците от останалия свят.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯ С НАЙ-КОЛОРИТНИТЕ ФЕНОВЕ >>>

Най-голямото преселение в Катар бе дело на саудитците. По неофициални данни те са били над 200 000, но това не е изненада предвид факта, че именно със Саудитска Арабия е единствената сухоземна граница на страната домакин.

Като колорит, шум и атмосфера обаче никоя друга публика не можеше да се сравни с тези на Аржентина и Мароко. Също многобройни, но доста по-темпераментни и шумни.

А и не без значение е фактът, че именно това са двата най-щастливи тима след края на Мондиала. Единият отпразнува чаканата 36 години титла пред над 5 милиона души в Буенос Айрес, а пък другият отбор се превърна в първия африкански полуфиналист. Това бе отпразнувано шумно из цяла Европа, както и в големите марокански градове.

Снимка: Getty images

Огромна бройка и невероятен шум създаваха и тунизийските фенове, а първенството нямаше как да мине без шарения колорит на феновете от централните части на Африка.

Тези от Сенегал, Гана и Камерун, които в жълто, зелено и червено, каквито са цветовете и на трите национални флага, украсяваха всеки стадион, на който техните отбори играеха.

Снимка: Getty images

Мондиалът в Катар не премина и без политически послания. Най-силни бяха те от страна на иранските фенове на фона на нестихващите демонстрации в Техеран.

Политически послания, призиви за свобода и равни права на жените, както и тениска с лика на убитата Михса Амини, която доведе до извеждане от стадиона на фенка.

Американец пък не догледа мача заради лента с цветовете на ЛГБТ обществото, а на два пъти фенове символично нахлуваха на терена. Единият път посланието бе тройно - ЛГБТ, Украйна и Иран. Вторият път нахлуването бе белязано от развят флаг на Палестина.

Снимка: Getty images

Отново за пример бяха японците, които прилежно чистеха трибуните след всеки мач. Действията им освен възхищение, накараха и привърженици от други държави да сторят това.

Адмирации за "самураите".

Снимка: Getty images

Разбира се, добре знаем, че първенството премина почти без никакъв алкохол, а това освен, че повлия на европейската посещаемост, превърна шампионатът в Катар в първия от доста време насам без сериозни сблъсъци и изцепки.

Стигна се до ситуация, в която англичаните с гордост отчетоха, че нито един техен фен не е бил арестуван по време на Мондиала. А това се случва за първи път.

Разбира се, че първенство в Европа, а дори и следващото в САЩ, Канада и Мексико, ще предизвика много по-голям интерес и посещаемост, но и шампионатът в Катар имаше своя колорит.

Шарени и култови фенове, които допринасят в превръщането на Мондиала в това, което е.

Снимка: Getty images