Германските медии и политици не спират да коментират днес решението на Месут Йозил, национала на страната по футбол, да се откаже от Бундестима.

Халфът на "Арсенал" изтъкна сред причините си расистко отношение, унизителни обвинения, базирани на етническия му турски произход и двоен стандарт.

"Когато побеждаваме съм германец, когато падаме ставам чужденец", цитиран бе да казва Йозил.

Атаките към играча станаха особено яростни след снимката му с турския президент Реджеб Ердоган в навечерието на Мондиал 2018.

След това на терена Германия се провали и отпадна в групите, а Йозил бе нарочен за основен виновник.

Първи нажежи до червено ситуацията президентът на "Байерн" Ули Хьонес, който обвини Йозил, че така или иначе от години не играе нищо за Германия.

Но това е футболен прочит на историята и всеки си има мнение.

Най-известният германски политик от турски произход заяви, че ще бъде трудно за ръководителя на Германската федерация Райнхард Гриндел да остане на поста си.

Джем Йоздемир, бивш лидер на партията "Зелените" каза, че това не би било уместно, предвид пъстрия състав в германското общество и самия национален отбор.

По думите му оттеглянето на Йозил може да бъде приветствано само от тези, които се противопоставят на многообразието.

Бившият президент на Германския футболен съюз Тео Цванцигер заяви, "че се случва нещо, което никога не трябва да се случва с мигрантите - а се чувстват като германци втора класа".

В отговор говорителка на канцлера Ангела Меркел заяви, че около 3-милионното турско малцинство в Германия е добре интегрирано.

А федерацията пусна официален коментар и отказа да приеме, че отношението към Йозил е било различно от това към останалите футболисти.

Милионният по тираж и жълт по съдържание вестник "Билд" обвини Йозил в "чисто самосъжаление" и критикува решението му да публикува изявлението си в туитър на английски. Според изданието, това е PR ход и цели привличане на по-голяма публика.

Реакции има и в Турция.

"Ние подкрепяме от сърце почтената позиция, която нашият брат Месут Йозил показа", написа в туитър снощи турският министър на спорта Мехмет Касапоглу.

"Това, през което премина Месут Йозил, и начинът, по който се отнасяха към него, са непростими. Няма извинение за расизма и дискриминацията", написа на свой ред Гюлнур Айбет, съветник на президента Реджеп Ердоган.

А организацията Kick It Out, която се бори с расизма във футбола, излезе със специално съобщение:

"Разбираме, че немските играчи бяха подложени на критики за представянето си на Мондиала. Но да бъде Йозил мишена на расистки обиди и да остане без подкрепата от Германския футболен съюз, това е далеч отвъд границата на приемливото.

Това, че Месут е избрал да играе за Германия, би трябвало да е достатъчно доказателство за неговата отдаденост. Отношението към него е отвратително и ние влязохме в контакт с "Арсенал", за да предложим помощ в този труден момент.

Тези хора, които успяха да го принудят да посегне към отказване от националния отбор, трябва да се срамуват от себе си."