Клишето е категорично, че краят на годината е време за равносметки и обзори, но наред с изброяване на спортните успехи и провали, просто сме длъжни да отдадем заслуженото и на една по-колоритна група - тази на "поразяващите усти".

Или казано по-ясно - да си припомним на какви спортни бисери се заливахме от смях през годината. Лафовете се въртяха предимно около футбола, което е лесно обяснимо заради Мондиал 2022.

А като стана дума за приключилото само преди 10 дни световно, няма как да не отдадем заслуженото на двама рицари на хумора. Бившите национали Благой Георгиев и Валери Божинов бяха във вихъра си като коментатори на БНТ и определено са сред основните виновници за отличното настроение около мачовете.

Джизъса си подаваше на къс пас реплики с водещия Илиян Енев с такава лекота, че в един момент футболът остана на заден план. Ето само два бързи примера. Когато Георгиев бе посрещнат от водещия с думите "За мен е малък празник, че си в студиото", екснационалът отвърна "Благодаря ти, за мен е още по-малък".

За историята остава и още един знаменит диалог между двамата, като този път гостът приветства завърналия се от Катар журналист със следните думи: "На теб "хелоу" ще ти казвам вече. От Катар се връщаш, вече на английски ще си говорим. Между другото, изгорял си - казах да се мажеш, изгорял си! Важното е, че не си загорял. Пак добре".

Снимка: Bulphoto

Безспорно обаче фаворит си остава един друг бисер от Благо, който след поредната изненада на Мондиала възкликна "Това световно е като в Перник - всеки бие всеки".

Колкото до Валери Божинов, той отдавна се състезава в своя собствена лига, когато стане дума за остроумия. Серията му от лафове в студиото на БНТ буквално разплака от смях Красимир Балъков и останалите гости, но ние ще акцентираме на негови реплики извън световното. Като например онова култово "Защо напуснах "Септември" ли? Напуснах "Септември", защото вече сме октомври".

А ако се чудите на какъв език мисли Божинов, отговорът е следният: "Проблемът идва там, че когато говоря и давам интервюта на български, моите мисли текат на италиански. Италианският ми е много по-силен да разговарям и мисълта ми тече по-бързо от това, което ще кажа".

Гениално, нали?

И докато още сме на вълна Мондиал 2022, няма как да не отдадем заслуженото и на телевизионните коментатори. Винаги колоритният Ивайло Ангелов добави към съкровищницата си с бисери няколко доста силни попълнения. Като например сравнението, че датският нападател "Корнелиус изглежда като вековен викинг от научнопопулярните филми по Дискавъри".

Известният с шеговития си прякор Мексикото коментатор не пропусна по време на мач на Бразилия да забърка и лек расистки скандал, който в други държави би му коствал работата: "Простете за грешката! Казах, че е Неймар - двамата имат сходни прически и оттук, от втория етаж, от гълъбарника на стадион "Лусаил", понякога се допускат и такива грешки. Сега, в интерес на истината, тонът на боята на Рафиня е малко по-светъл, така че не сте длъжни да ми прощавате за грешката от преди малко".

Getty Images

Разбира се, нито една компилация от коментаторски лафове няма как да бъде представителна без участието на легендарния Петър Василев-Петела. А неговият принос към тазгодишната селекция е следното невероятно прозрение: "И пак постепенно нападение - без да бързат, уругвайците чакат своя миг. Времето обаче освен че лети, и напредва, както се казваше в една театрална постановка - "Римска баня".

А макар че нямаше възможност да коментира мачове от световното, друг титан на телевизионния спортен коментар - Георги Попвасилев, ни зарадва с уникално откровение. То дойде след мача между Барселона и Байерн в Шампионската лига: "Аз оставам в социалните мрежи да изям боздугана от критики за това, което наговорих в тези 90 минути, които отминаха. А вие се лекувайте от бацилус интернетикус и хроникос телефоникос, че тези болежки се предават по наследствен път, а ваксина за тях няма. Чао!".

Ако досега усмивката не се е появила на лицето ви, веднага бързаме да ви припомним някои ментални каламбури на друга група от "обичайни заподозрени" - треньорите.

Снимка: Bulphoto

Безспорно лидер през годината бе наставникът на "Левски" Станимир Стоилов. Мъри роди впечатляващата сентенция "Напускам българския футбол, но оставам в "Левски". Както и не по-малко грабващата метафора "Не може баницата да стои на масата. Тя трябва да е отгоре на гардероба".

На кулинарна вълна явно бе и Стойчо Младенов. Известният с буйния си нрав треньор се ядоса, че няма необходимите футболисти да стане шампион с ЦСКА и обясни ситуацията нагледно: "Омлет се прави с яйца, без яйца не става. За да станеш шампион, ти трябва качество".

Винаги колоритният Тити Папазов пък записа сравнително скромна откъм лафове година, но все пак сме длъжни да му отдадем заслуженото с гневната му реплика след загубата на неговия "Левски" от Балкан - "Мога да ви извадя 10 грешки днес - фаул на Банана (Николай Грозев) за условна присъда, защото още е млад и няма други присъди".

Фейсбук

Тази селекция може да продължи до безкрай, но тъй като залагаме на качеството, а не на количеството, финишираме с безспорно най-голямата ни футболна легенда Христо Стоичков. Камата бе гост в предаването "Фермата", където седна в една лодка с водещия Андрей Арнаудов, който пък трябваше да чуе следното култово откровение от Стоичков: "Почвай да гребеш! Аз съм гребал, когато е трябвало да греба. Ако паднеш във водата, един левскар по-малко".

Кратко, ясно, точно.