Критиките към Лионел Меси след пропусната дузпа за Аржентина срещу Исландия не стихват, а в родината му очакват чудеса и реванш довечера, когато "селесте" излиза срещу Хърватия в ключов мач от група D.

Но не само грешката от 11 метра е причина за укорите към суперзвездата, от когото се очаква да е лидер на Аржентина.

Статистиките за представянето на Меси в мача срещу исландците (1:1), са доста стряскащи.

Фамозният номер 10 е избягал само 7.61 км срещу коравите типове от Севера, което остава най-малката дистанция, покрита от полеви играч за 90 минути на Световното първенство дотук.

Без топка в краката Меси е тичал 1420 метра за 90 минути, което е удивително малко и го поставя зад двамата вратари Ханес Халдорсон и Вили Кабайеро. Както и зад още 7 играчи с ръкавици, гастролирали на първенството!

Числата не лъжат, Лео не си е давал много зор срещу исландците, а това още повече разпали гнева на аржентинските инчаси.

Във вихъра на най-бързия си спринт по време на мача, Меси е постигнал максимална скорост от 25 км/ч, което е далеч от най-добрите на турнира. Кристиано Роналдо е на върха, след като разви 34 км/ч срещу Испания (3:3).

За целия мач срещу Исландия, капитанът на Аржентина е направил някакви си 17 спринта, което е с 52 по-малко от рекордьора за едни 90 минути на Мондиала - от Александър Головин (за Русия срещу Саудитска Арабия).

Въпреки удивителните статистики, които ясно показват, че Меси пести усилия с националния екип, селекционерът Хорхе Сампаоли е категоричен:

"Лео е незаменим, недосегаем и никога няма да бъде сменен. Неговата визия за играта и способност да направи пас или гол от нищо, за момента е най-силното оръжие на този отбор. Нямам какво повече да искам от него.".

Снимка: Getty Images