В дните, в които имаме достатъчно време у дома край телевизор или компютър, а спортни събития на живо няма, на помощ идват класиките. Corner.bg ще ви върне към някои от тях - паметни моменти в спорта, които в задъханото ежедневие обикновено нямаме време да си припомним. Е, сега можем да го направим.

Няма как да не спечелят.

Та те пометоха всичко по пътя си през редовния сезон и подобриха рекорда на Чикаго! Това са били мислите на повечето фенове на NBA през сезон 2015/2016, когато Голдън Стейт спечели 73 от общо 82 мача, за да свали от върха Булс на Майкъл Джордан, които имаха 72 победи точно 20 години по-рано - през сезон 1995/1996 г.

И докато през 90-те всичко завърши според очакванията с титла на Биковете, то в този случай ЛеБрон Джеймс, Кливланд Кавалиърс, а вероятно и съдбата имаха други намерения.

ЛеБрон изпълни обещанието, което даде на родния си щат Охайо - че ще донесе шампионска титла у дома. И по какъв начин го стори само! Джеймс и Кавалиърс стигнаха до втори пореден финал срещу този съперник, като година по-рано бяха загубили, а сега отново бяха притиснати до ръба,

Най-логичното нещо при преднина от 3-1 в полза на защитаващите титлата си шампиони от Уориърс беше те отново да ликуват с трофея. Това обаче не се случи, защото Кливланд успя да сътвори чудо, което не се бе случвало до момента.

Нито един отбор в цялата история на NBA не бе печелил финална серия след подобно изоставане.

И точно този тим, който смени опитния си треньор по средата на сезона, давайки картбланш на абсолютния дебютант Тайрон Лу, направи немислимото.

Голдън Стейт маршируваше уверено към втори пореден триумф. Точно по шампионски с достатъчно убедителни победи в първите два мача - 104:89 и 110:77, отправяйки се за следващите два двубоя в Кливланд с преднина от 2-0.

Работата бе наполовина свършена, а 48-те точки обща разлика в тези мачове бяха и най-високата такава в историята на финалите.  

Кливланд буквално разнебити съперника си с цели 30 точки - 120:90, за да вземе глътка въздух и да намали изоставането си до 1-2 след 32 точки на ЛеБрон Джеймс в мач №3. Може би още тук червената лампичка за Уориърс трябваше да светне, но какво пък толкова, само един мач. Нали могат да спечелят следващия и да се доближат на победа от титлата?

Точно това се случи след 108:97 в мач №4. 3-1 за Голдън Стейт. 38 точки на Стеф Къри, който вкарваше средно едва по 16 точки в преходните три двубоя и нов рекорд за общ брой победи в редовния сезон и плейофите в рамките на една кампания - 88. Досегашното върхово постижение бе на... точно така, Майкъл Джордан и Чикаго (87).

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

Серията се връщаше обратно в Калифорния, а баскетболистите на Стив Кър, понастоящем треньор на Голдън Стейт, а преди 20 години - съотборник на Джордан в Чикаго, получаваха мачбол на собствен терен.

Когато онази проклета червена лампичка светна отново и Кливланд пак спечелиха - 112:97. Благодарение на феноменално представяне както на ЛеБрон, така и на Кайри Ървинг, реализирали по 41 точки всеки. Домакините бяха без Дреймънд Грийн, който бе получил мач наказание след четвъртата среща, в която удари Джеймс в слабините.

Окрилени от победата в тила на врага, намалила резултата до 2-3, баскетболистите на Кавалиърс бяха на върха на възможностите си в шестия мач. И го спечелиха, след като нито за миг не позволиха на съперника да поведе в резултата. 115:101. 3-3. Нови 41 точки на ЛеБрон. Нервите бяха опънати до краен предел, след като дори привидно спокоен тип като Стеф Къри бе дисквалифициран.

И двата тима бяха на прага на историята - Кливланд на историческо постижение, а Голдън Стейт на историческа издънка.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

Арена на мач №7 бе "Оракъл Арина". Уориърс вероятно са разчитали на сентенцията, че у дома и стените помагат, а напрежението бе отвъд точката на кипене.

Голдън Стейт и Кливланд влязоха в седмия мач с по 3 победи и по точно 610 отбелязани точки на отбор. А този сблъсък определено бе достоен за финал. Резултатът бе изравняван общо 11 пъти, а водачството претърпя цели 20 смени. На почивката домакините имаха преднина от 7 точки, но второто полувреме бе за Кливланд, които не просто осъществиха обрат, но не позволиха на подкрепяните от хиляди по трибуните играчи на Голдън Стейт да отбележат кош в последните почти пет минути.

Зрелищен чадър на ЛеБрон Джеймс при резултат 89:89 в полза на Кливланд се оказа решаващ, a след това Ървинг вкара тройка, извела гостите напред - 92:89. Кливланд спечели с 93:89 и именно Джеймс подпечата триумфа с наказателен удар за финалния резултат и 4-3.

Невиждан досега обрат. Дебютна титла за Кавалиърс и първа такава за който и да е спортен отбор от град  Кливланд след 52-годишно прекъсване.

ЛеБрон изпълни обещанието си, като закономерно бе избран за "Най-полезен играч" на финалната серия. Краля стана първият играч, който е лидер по точки, борби, асистенции, отнети топки и чадъри на цяла плейофна серия.