Звездите се появиха в Австралия за първия турнир от Големия шлем на 2021 г., който ще е най-странният в историята на надпреварата.

Australian open започва на 8 февруари, но изключително строгите изисквания на противоепидемичния протокол включват задължителна 14-дневна карантина на играчи, треньори, съдии и официални лица.

От 1 февруари почти всички ще се включат в подгряващи турнири, както и в отборната надпревара ATP Cup, което означава, че трябва да са в Австралия най-късно на 17 януари.

15 чартъра докараха първите групи от общо 1240 лица, одобрени в списъка за присъствие в "антиковид балона" на Australian оpen. Сред тях са Григор Димитров и Цветана Пиронкова, двамата ни представители в надпреварата.

Над 900 от тези 1240 човека са вече на територията на Австралия от късно вечерта в четвъртък българско време.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПРИСТИГАНЕТО И НАСТАНЯВАНЕТО НА ЗВЕЗДИТЕ ЗА ТУРНИРА>>>

Новак Джокович на летището в Аделаида

Снимка: Getty Images

А немалка част от тях ще бъдат спрени да влязат в страната, като ситуацията и новините по темата се променят постоянно.

Британският бивш лидер в ранглистата Анди Мъри няма да бъде допуснат заради позитивен тест, даден преди 48 часа. Същата е ситуацията с Мадисън Кийс, световната №16 при жените.

Треньорът на Рафаел Надал - Карлос Моя, също не пристигна с тази група за турнира след късен позитивен тест. Подобна е ситуацията с Николас Масу, чилийския наставник на световния №3 Доминик Тийм. И двамата ще опитат да го направят след десетина дни, което ще означава, че с карантинния период могат да бъдат активни, да излизат и да посещават тренировки и мачове едва в по-късна фаза на Australian open, но пропускат подгряващите турнири.

Серина Уилямс се появи на летището в Аделаида с дъщеря си Олимпия. Тя е в групата отбрани състезатели, които не са с останалите в Мелбърн.

Куриозно и донякъде скандално за останалите, шестимата топ играчи при мъжете и жените - Джокович, Надал, Тийм, Ашли Барти, Наоми Осака и Симона Халеп, както и Серина, са настанени за карантина при съвсем други условия в Аделаида. Там те ще имат много повече пространство в специално подбран хотел, в който има условия за тренировки. Един от лидерите в Съвета на играчите - Жереми Шарди, вече надигна глас срещу тези привилегии, поставящи топ играчите в положение да имат предимство още преди турнирът да е започнал.

От летището в Мелбърн и Аделаида мерките са сурови за играчите, съдиите, треньорите и останалите лица, включени в списъка за надпреварата. Те бяха посрещнати от екипирани стюарди, носиха сами багажите си към специално подготвените автомобили от организаторите, а "коридор" ги заведе към хотелите, които ги очакват за карантина.

Един от хотелите в Мелбърн, където ще са настанени част от играчите

Снимка: Getty Images

Сградите са пазени от полиция и охрана, наета от хората, отгавяращи за турнира. Тестове са им направени още при настаняването в хотелите, такива ще има и на втория ден от престоя им в Австралия, както и още три пъти в следващите 14 дни.

Гледката е в пълен контраст с традициите на Australian open, който сме свикнали да приема звездите в тениса с прекрасното си време, куп развлекателни инициативи, снимки по плажове или фотосесии с местни животински видове, усмихнати хора и слънчева атмосфера около първия за годината голям тенис турнир.

Но случващото се ни е познато от спортните събития в последните десетина месеца и придружаващите ги стриктни мерки в ситуация, каквато светът не помни в новата си история.

Не само в спорта.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПРИСТИГАНЕТО И НАСТАНЯВАНЕТО НА ЗВЕЗДИТЕ ЗА ТУРНИРА>>>

 

Снимка: Getty Images