Българският национален тим по волейбол допусна второ поражение на Европейското първенство, на което страната ни е съдомакин.

Пред пълните трибуни във Варна, родният тим загуби с 1:3 от Хървария, с 25:22, 16:25, 22:25, 21:25 в отделните геймове.

Със сигурност резултат, който едва ли много хора са очаквали преди мача, а още по-шокиращото след него е, че кръг преди края на груповата фаза, продължаването на България към елиминациите изобщо не е сигурно.

С две победи и две загуби от четири мача, родният тим не си е осигурил място сред първите четири в групата, като ще трябва да го прави срещу силния тим на Словения.

Няма защо да се лъжем. Отпадане от група с отбори като Испания, Хърватия, Финландия, Украйна и Словения, при това на родна земя, при всички положения ще бъде може би най-срамното представяне за мъжката ни волейболна формация, ако не в цялата история, то поне през новия век.

Това, което отборът ни трябва да направи е да победи Словения. Ако не го стори, то тогава ще чакаме щастлив развой в мача между Украйна и Финландия, където скандинавците не трябва да печелят. Разбира се, има вариант при който и поражението може да ни донесе продължаване напред, но това минава през сериозна вътележка в нашата група.

Снимка: БТА

Двубоят започна по отличен начин за родните волейболисти, които окрилени от подкрепата на публиката, набързо натрупа аванс от пет точки.

За съжаление с отлична серия хърватите бързо скъсиха разликата и при 12:12 бе равен.

От този момент играта стана доста равностойно, а България успя да се откъсен едва при 19:16, когато атака на Алекс Грозданов и блокада на Мартин Атанасов ни дадоха ценния аванс.

Родният тим успя да го задържи и с 25:22 спечели първия гейм.

Но с този първи гейм се изчерпаха позитивите в играта ни, защото доста странно Хърватия бе по-добрият тим до края на мача.

Необяснимо тонусът в играта ни спадна. Нито публиката спря да подкрепя момчетата на Пламен Константинов, нито имаше друго обяснение за този спад, но вторият гейм бе загубен с потресаващото 16:25.

Снимка: БТА

При това от тима на Хърватия, който в никакъв случай не е сред колосите на волейболната сцена.

Все пак в третия гейм имаше леко пробуждане и България се държеше в играта до 19:19, но след това успешна блокада на хърватите, усшена атаки и докосване на мрежата от нас състезател доведе до 22:19.

Сякаш някъде тук и психически момчетата ни загубиха гейма, който в крайна сметка завърши 25:22 за Хърватия.

За съжаление очакваното пробуждане не дойде и в четвъртия гейм. Там отново хърватите изглеждаха далеч по-мотивирани и решени да постигнат крайния успех, като го постигнаха с 25:21.

Със сигурност шокиращ развой на мача, защото с оглед домакинския фактор в тази група на Европейското, очакванията бяха България да премине безпроблемно през опонентите си.

Но това на този етап изобщо не е сигурно, защото отборът на България не е осигурил класирането си. Предстои ни мач с най-силния тим в групата - Словения, а поражение може да ни остави зад борда на елиминациите на шампионата на планетата.

Снимка: БТА