Изключително натовареният календар на националните отбори във волейбола стартира тази седмица, като българският женски състав влиза в първия от серията минитурнири от Лигата на нациите (Volleyball Women's Nations League).

Срещите на нашите в следващите дни са в Турция, а стартът е още днес срещу Нидерландия. Мачът можете да гледате от 17:00 часа по MAX Sport 3 HD. Това е първият двубой изобщо в женската и мъжката надпревара, който реално дава старт на маратона на националните тимове във волейбола, който ще продължи до края на лятото.

В четвъртък отново в 17:00 часа ще играем срещу Япония (отново по MAX Sport 3 HD), в петък от 20:00 часа срещаме Италия (MAX Sport 3 HD), а в събота съперник на нашите ще е Франция (17:00 часа, MAX Sport 2 HD).

По-нататък в програмата на българките следват 4 мача в САЩ:

29 май, 19:00 ч Южна Корея - България

1 юни, 04:00 ч България - САЩ

2 юни, 04:00 ч Сърбия - България

3 юни, 02:30 ч България - Германия.

Третият и заключителен минитурнир е в Хонконг, а там съперници на нашите са:

Китай (11 юни, 15:30 ч), Тайланд (13 юни, 8:30 ч), Бразилия (14 юни, 8:30 ч) и Доминиканската република (15 юни, 8:30 ч).

Регламентът:

Всеки отбор изиграва по 12 мача, като първите седем отбора и домакинът (за финалите тази година това ще е Тайланд) се класират за финалната фаза. Мачовете в нея са между 20 и 23 юни. Именно място сред осемте най-добри тимове е амбицията на тима ни.

Селекционерът ни Лоренцо Мичели определи група от 14 състезателки за първите мачове в Турция, като за следващите турнири от надпреварата могат да се правят промени.

Състав за турнира от волейболната Лига на нациите в Анталия:

Разпределители:

Маргарита Гунчева (Марица Пловдив), Петя Баракова (Тарговище, Румъния)

Либеро:

Жана Тодорова (Марица), Мила Пашкулева (Марица)

Диагонали:

Ива Дудова (Марица), Микаела Стоянова (Левски София)

Централни блокировачи:

Мария Кривошийска (Марица), Александра Съйкова (ЦСКА), Кая Николова (ЦСКА София), Борислава Съйкова (Марица)

Посрещачи:

Елена Бечева (Кан, Франция), Мария Йорданова (Беледиеспор, Турция) Мирослава Паскова (Бекешаба, Унгария), Вангелия Рачковска (Анкара, Турция).