Управителният съвет на Българска федерация по волейбол (БФВ) се събра днес на заседание в зала "Конференс" на парк хотел "Москва". Срещата продължи над два часа, а Дневният ред включваше 11 точки.

Една от най-важните бе свързана с обсъждане и възможност за въпроси от страна на членовете на УС относно процеса и методологията по избор на разширен състав за национален отбор мъже за лято 2024. Тя бе включена в реда като допълнителна точка след публикации в български медии.

На събранието бе заявено, че предложенията за състезатели идват от треньора и треньорския щаб. След дискусии с членовете на УС се стигна до следното решение:

В срок до 15 ноември селекционерите (мъже/жени) трябва да предоставят на УС списък с проекто национали;

В срок до 15 март селекционерите (мъже/жени) трябва да предложат пред УС окончателен списък до 30 състезатели (за съответната година).

"Ние сме федерация, която държи на прозрачността. За да покажем, че всички решения се вземат демократично и за да няма никаква тълкувания кой прави списъка с повиканите състезатели, най-важното решение от днес бе да начертаем тази методология.

Предлагането на разширения състав ще бъде съгласувано и коментирано с УС. Ще каним самите треньори да се аргументират", коментира след заседанието Любомир Ганев, президент на БФВ.

На днешното заседание бяха избрани селекционери на националните отбори за мъже и жени под 16 години, съответно Светозар Иванов и Владислав Тодоров.