Пламен Константинов е новият селекционер на националния ни отбор по волейбол.

Решението бе взето с мнозинство от Управителния съвет на родната федерация, който днес се събра в офиса на централата.

Константинов ще замени Николай Желязков, който напусна след разочароващото представяне на Световното първенство в Полша.

Сред другите кандидати бяха доскорошния треньор на юношите Мартин Стоев, финландецът Туомас Самелвуо и италианецът Алберто Джуалиани.

Константинов има опит с националния отбор, като беше начело между 2014-а и 2018-а година. Постигна девето място на Световното първенство в края на престоя си, когато договорът му изтече.

През 2016-а стана треньор на руския Локомотив (Новосибирск), с който спечели златните отличия в шампионата през 2020 година.

За Константинов предстои трудна следваща година, в която България ще участва в Лигата на нациите и ще приеме Европейското първенство, а освен това и олимпийска квалификация за Игрите в Париж през 2024 година.

"Целта за следващата година е запазване на мястото в ВНЛ по възможност в осмицата на Европейското, на което страната ни е домакин и като цяло - каквото сябя покаже", коментира вицепрезидента на федерацията Давид Давидов.

Относно срока на договора - "целта ни е тригодишен договор, но тези параметри тепърва ще ги коментираме с Пламен", допълни Давидов.