Тя обясни, че е приемала от 10 години медикамент, който от 1 януари т.г. е попаднал в списъка със забранени вещества, съобщи Гонг.

"Поемам пълната отговорност. През последните 10 години приемам лекарство, наречено "Милдронат" (Mildronate) от личния ми лекар, и преди няколко дни, след като получих писмото, открих, че то има и друго име - "Мелдониум" (meldonium), което аз не знаех. Важно е да знаете, че през последните 10 години, това лекарство не бе в листата със забранени, и аз го приемах легално, 10 години. Но от 1 януари т.г., правилата са се променили, и "Мелдониум" е станало забранено вещество, което аз не знаех. Приемала съм лекарството първо през 2006 г., тогава често се разболявах, имах липса на магнезий, в семейството ми има доста случаи на диабет. И това бе едно от лекарствата, които съм приемала. Лекарството ми помагаше, затова продължих да го взимам.", заяви Шарапова.

Рускинята каза още, че не иска кариерата й да приключи по този начин и се надява да може отново да играе.

"Със сигурност, когато реша да се откажа, няма да го направя тук, в центъра на Лос Анжелис, на този грозен килим.", каза още тенисистката.

Пресконференцията идва буквално броени дни след отказа на 28-годишната Шарапова да вземе участие в турнира Индиън Уелс, съобщава БГНЕС. 

"Изключително съм разочарована поради факта, че няма да мога да взема участие в тазгодишното издание на Индиън Уелс. Основната ми грижа бе възстановяването на травмата в предмишницата, както и да успея да се подготвя физически на 100% за този турнир, който е един от любимите ми", коментира Шарапова отказа си да вземе участие в надпреварата в Калифорния.

През последната година рускинята постоянно е измъчвана от контузии, които й попречиха да вземе пълноценно участие през сезона.

От началото на 2016 пък именно травмата в предмишницата не й позволи да запише по-успешно представяне на "Аустрелиън Оупън", където тя отпадна на четвъртфиналите от Серина Уилямс.