В петък от 9,40 ч българско време те отново се срещат. Някога на екипите им пишеше ČSSR и СССР, в по-новите времена на пуловерите греят Чехия и Русия.

В полуфиналния им сблъсък на леда в Пьончан едните ще играят с петте кръга и без емблема на гърдите - те са олимпийски атлети от Русия. Но нищо няма да се промени. Това е съперничеството в хокея, в което има най-много политика, омраза и символики.

За стартов маркер сме длъжни да отбележим дебело 1968 г. Преди половин век съветските танкове влизат в Прага, преобръщайки историята на една нация и отношението и към всичко руско завинаги. Събитията около Пражката пролет са разказвани надълго и не са за раздел "Спорт", но именно те са вплетени дълбоко в това велико хокейно съперничество.

Танковете влизат през януари, а на 15 февруари в Гренобъл, на олимпийския лед, Чехословакия бие с 5:4 могъщия тим на СССР на хокей и Прага осъмва с надписи по стените с резултата. Това е победа, която има далеч по-голямо значение от спортно състезание или някакъв медал. Хокеят е национален спорт на Чехословакия, а в онези години - и в Съветския съюз.



Луди по хокея, двете нации започват убийствено съперничество, подклаждано и от събитията извън леда. През март 1969-а в Стокхолм на Световното първенство Чехословакия бие два пъти СССР в рамките на един турнир, което не се е случвало никога повече на отбора в червените пуловери. И въпреки успехите с 2:0 и 4:3, златото е на обичаен адрес.

Чехословакия има нужда от реми в последния мач с домакина Швеция, но губи с 0:1 и остава на трето място. Победите отиват повече в посока СССР, ОНД и след това - Русия. Като статистика поне. Но в големите мачове обикновено изходът е напълно непредвидим, като Чехия има една велика вечер в Нагано отпреди 20 години, за която никой в бирариите на Прага, Бърно или Кладно никога няма да спре да разказва.
Embed from Getty Images
Това бе финалът на Олимпийските игри, а Чехия имаше на вратата си Доминик Хашек и в атака Яромир Ягър - две от най-ярките звезди в световния хокей. От другата страна, в руския отбор грееше съзвездие. Буре, Каменский, Фьодоров...

Преди мача Ягър, идолът на всеки вярващ в Господ и в хокея чех, отново разпали страстите. Той припомни защо от 15-годишен, когато дебютира на леда, носи номер 68. "Това е заради 1968-а, никога не бива да забравяме", посочи към ръкава си Яромир. Той се ражда в неслучайно споменатото по-горе Кладно през 1972 г.

На игрището Хашек спасява 21 удара на руснаците, които удрят и две греди, но гол на Павел Свобода дава олимпийското злато на Чехия. В тези години враждата още я има, но вече не е от калибъра на това, което се случва през 70-те и 80-те.

Аха, да - да се върнем на Ягър и неговата неприязън към съветското. През 2004 г. в НХЛ настава локаут заради скандал около заплащането на звездите. Няма първенство, няма хокея. Яромир се прибира в родното ХК "Кладно", но после приема офертата на "Авангард" (Омск) и отива да играе в руското първенство!

Историята е велика. "Не знаех как ще ме посрещнат, нито какво да очаквам - разказва суперзвездата. - На летището срещу мен тръгна някакъв грамаден човек и не знаех кой пръст ще ми покаже - палец или среден... Чух обаче "Молодец", онзи ми се усмихна и се успокоих."

В град Омск настава еуфория, като стотици деца чакат чеха за автографи преди тренировките и всички местни го обичат. Той самият толкова добре се адаптира, че през 2008-а отново подписва с този тим. Вероятно не е за подценяване и факторът "заплата" - 5 милиона долара годишно, но на големия Ягър едва ли са липсвали оферти.

Това е просто любопитен детайл в тази половинвековна хокейна битка. 

Руснаците с удоволствие припомнят как през 1978 г. на световното в Прага бият на финала домакините с 3:1 за титлата. А Чехословакия е със 7 победи от 7 мача преди този!

Чехите с кеф ще отпият от бирата и ще ви кажат за турнира на в. "Известия", който бе традиционен в Москва и бе нещо като малко световно първенство. О, отборът на Чехословакия обожаваше да отиде там и да вземе купата под носа на домакините. Случи се пет пъти - през 1977, 1980, 1985 и 1989 г., но най-паметно, през 1975-а. Тогава в серия от 6 мача Чехословакия бие в четири поред, като резултатите са убийствени - 4:3, 4:2, 6:1, 9:3.

Руснаците припомнят 6:1 на олимпиадата през 1988 г., както и трите победи с по пет гола разлика на три поредни световни първенства от 1987, 1988 и 1990 г.



За новия век статистиката е 51:27 успеха на руснаците. Последните шест мача бяха спечелени от Сборная, въпреки че в хокея с такива числа трябва да се внимава - в повечето от тези срещи и двете страни не са били с най-добрите си играчи, които са в НХЛ.

Общо Чехословакия/Чехия и СССР/ОНД/Русия имат 211 срещи през годините, от които 113 са спечелени от руснаците, а съперниците им са записали 60 успеха. Равенствата са 38.

В петък звездите от НХЛ пак няма да са на леда, а залогът е място във финала на олимпийския турнир.

И да не беше така, битката е гарантирана.