На пресконференцията преди двубоя в Рим той също така заяви, че не очаква това да е последният финал на неговия отбор, като в същото време коментира, че е необяснимо за него как така нито един клуб не е успял да наложи доминация на европейската сцена от създаването на Шампионската лига досега. Ето и какво каза Фърги на пресконференцията преди мача.
- Един срещу друг излизат треньор с над 150 мача в европейските турнири и един, който е за първи сезон начело на отбор в тях. Колко важен е опитът в такъв мач?
- Мисля, че е по-добре да имаш опит, отколкото да нямаш такъв. Надявам се да има значение утре, но със сигурност това няма да е най-важното нещо в такъв мач. - Винаги сте казвал, че спечелването на купата на Европа бележи величието на един тим? Какво ще означава за вас евентуален трети триумф утре?
- Повтарял съм го много пъти. Възможност е за нас. Точно този тим има много бъдещи възможности. Не само утре. Искам утре да покажем това. Имаме невероятни млади футболисти, които могат и за вбъдеще да печелят много трофеи. - Господин Фъргюсън, кое е по-трудното: да вкараш на Барса, или да спреш Меси, Ето и Анри да не ти вкарат гол?
- Ние винаги сме опасни пред гола. Да се надяваме, че ще можем да го покажем и утре. Да, Меси е фантастичен играч. Но се надявам да успеем да го спрем. Трябва да уважаваш големите футболисти и точно това ще направим утре. - Кой е по-велик от Меси и Роналдо?
- Е, това е един много труден въпрос. (Фъргюсън поглежда към Роналдо. Тук залата изригва в бурен смях, когато звездата приканя треньора си да отговори на въпроса с тънка усмивка). И двамата са невероятни. Стават и искат топката, независимо от това колко са били ритани от противника. Различни играчи, различни качества. - Колко важен фактор е жегата за утрешния мач и подготовката ви за него?
- Не засяга подготовката. В модерната ера на футбола, с възможността да даваме течности на футболистите от страничната линия, това много ни помага. Надявам се да не ни попречи да сме напълно концентрирани върху задачите си. - Смените са важни и доказахте това през 1999 година, когато двете ви смени решиха мача. Колко голямо предимство ви дава скамейката в сравнение с тази на Барса?
- Не знам колко от играчите на Барселона ще са здрави - дали Анри и Иниеста ше могат да играят. Ако и двамата са готови за игра, това ще придаде сериозна класа на скамейката им. Иначе винаги съм казвал, че основното ни оръжие през този сезон е голямата класа, която имаме в дълбочина на състава. - Как ще бъде спечелен мача? Кои ще са най-важните фактори?
- Трябва да играем добре, за да спечелим. Това е. Пълна концентрация, късмет, както много пъти съм го казвал. Дано имаме и тази нужна доза късмет. - Парк Джи-Сун може да стане първият азиатец във финал от Шампионската лига. Ще разчитате ли на него, след като бе наказан за финала в Москва миналата година?
- Голямо разочарование бе за Парк и за самите нас, че не можахме да го използваме миналата. Независимо дали като резерва или титуляр, ви уверявам, че той ще бъде на терена. Парк е фантастичен футболист. Винаги знае как да използва отворилите се пространства и дава невероятна широчина на атаката ни. Всички говорят за Меси и Роналдо, които правят чудеса с топка в краката. Парк няма нужда от топката... - Кой реши да сте в бяло? Последният отбор играл в бяло срещу Барса претърпя поражение с 2:6?
- Това не беше поражение, а унижение (смее се). Реферът и УЕФА решиха да е така, защото сме гости в мача, а раетата на домакинския екип на Барселона са червени и сини. И сме много по-добри от Мадрид (пак се смее). - Как си обяснявате факта, че никой друг досега не е повтарял титлата си в Шампионската лига - шанс, който се открива пред вас утре?
- Добри сме в това да правим неща за първи път в историята. Странно е, че никой не го е правил. Защото европейската купа бе печелена много с доминация на различни отбори, три-четири пъти поред. Аякс, Мадрид и други тимове са го правили в няколко години и нямам обяснение защо никой досега не успява да наложи волята си в поредни сезони след създаването на Шампионската лига. - Усещате ли глад в играчите си да продължават да печелят след толкова много успехи?
- Видяхме какъв боен дух имат футболистите ми в мачовете-реванши с Порто и Арсенал. Показахме своите възможности. Не надминахме себе си, но показахме капацитета си. - Вашият приятел и колега Арсен Венгер каза, че Барса никога няма да стане шампион на Англия, защото няма физическите сили?
- Много трудна лига е английската. Мога да разбера част от това изказване, но в моите очи класата винаги ще блесне, а те имат огромна класа. - През 1999 година казахте, че никога в света никой няма да постигне отново требъл, сега можете да направите квадрупъл?
- Сами видяхте колко силен е този отбор, когато се завърнахме от Япония и трябваше да играем тежък мач със Стоук на Боксинг дей. Победата над Стоук показа характера на отбора. Когато имаш група от класни играчи, които не искат да загубят в нито един мач, това говори за един много специален отбор. - Можете ли да се научите от Челси за това как се спират атакуващите футболисти на Барселона?
- Различен отбор сме от Челси. Когато моите защитници са в най-добра форма, няма по-добри от тях. Но играчите ни в офанзивен план са тези, които трябва да създадат головите ситуации необходими ни за успех. - Много пъти сте постигал успехите си в съдбовни години, както това бе през 1999 и 2008 година. Вярвате ли, че съдбата може да ви помогне да отбележите с титла от ШЛ 50-ата си годишнина във футбола?
- Случва се съдбата да има пръст в решаващите моменти. Според мен обаче този мач няма да може да се реши от съдбата.