Това е втора поредна Купа за ловчанлии, които заличиха лошия сезон в "А" група и за поредна година си извоюваха правото да участват в европейските клубни турнири. По всяка вероятност те ще стартират в последната квалификационна фаза на Лига Европа и ще трябва да преодолеят само един съперник, за да си осигурят участие в груповата фаза на турнира.
Благоевградчани продължиха трагичната си серия във финали на турнира. Това беше четвърто тяхно появяване в решителната за трофея среща и четвърта загуба. В нито един от тези финали футболистите на Пирин, които тази година отстраниха последователно ЦСКА и Левски, не са отбелязвали гол.
През първото полувреме символичните гости от Ловеч владееха повече инициативата, но срещаха сериозни трудности с пробиването на добре окомплектованата благоевградска защита. Противно на логиката обаче първото положение дойде именно пред вратата на "оранжевите". Това се случи в 7-ата минута, когато Галчев стреля отдалеч, топката тупна коварно пред Голубович, но сръбския страж успя да се намеси и да неутрализира опасността. Последваха силни минути за Литекс, като най-чистото положение се откри пред Дока в 19-ата минута, но ударът му бе отразен с вещина от Макенджиев. Секунди по-късно футболистите на Станимир Стоилов материализираха превъзходството си. Венков проби по лявото крило, центрира в наказателното поле, където беше Дока. Бразилецът свали топката, цялата защита на Пирин не успя да се намеси и Нифлор от няколко метра откри резултата.
След гола ловчанлии се поуспокоиха и намалиха темпото, но продължиха да владеят инициативата. В 36-ата минута играчите в оранжево получиха право да изпълнят пряк свободен удар на границата на наказателното поле. Дока обаче стреля в стената. Пет минути по-късно при идентична ситуация пред наказателното поле на Литекс Кирил Николов също стреля в стената, а при добавката не бе точен. В тези последни минути на полувремето играта доста се накъса, а съдията Стефан Спасов трябваше да охлажда страстите, показвайки четири жълти картона.
През втората част и двамата треньори засилиха нападателната си мощ, като за Литекс на терена се появи лекувалият контузия Том, а за благоевградчани - Драги Коцев. Смяната в тима на "орлетата" даде резултат и в 55-ата минута именно Коцев проби отдясно, с чудесно центриране намери Спас Делев, но ударът с глава на нисичкия нападател бе пресечен от чудесно пласирания Станислав Манолоев. Две минути по-късно Нифлор окончателно можеше да се превърне в герой за своя тим, след като технично преодоля защитник на Пирин, но ударът му в далечния ъгъл не бе достатъчно прецизен.
В следващите минути играчите на Мъри Стоилов намалиха значително темпото, като разчитаха предимно на владеене на топката. В отделни моменти те се бяха прибрали дълбоко в своята половина, изчаквайки удобни моменти за контраатаки. Символичните домакини в зелено пък тръгнаха по-смело напред, като разчитаха на опростени атаки с бързи подавания. Този стил на игра можеше да им донесе успех 67-ата минута, но диагонален удар на Ризов мина в страни от вратата на Голубович.
Опитните футболисти на Литекс дочакаха своя миг и успяха да решат всичко в 72-ата минута. Влезлият като резерва за Пирин Наков допусна фатална грешка, от която се възползваха ловешките футболисти. Дока и Бибишков направиха страхотно двойно подаване и излезлият сам срещу вратаря бразилец не сбърка за 2:0. В следващата атака и Сандриньо можеше да се разпише, но в последния момент изстрелът му бе отклонен.
Все пак класическия резултат беше оформен от голмайстора на турнира Крум Бибишков в 86-ата минута. Това бе седмо попадение за нападателя в тазгодишното издание на турнира.