- Сеньор Паредес, как се чувства един испанец в България?
- Отлично. За мен най-важното беше да работя с удоволствие и го получих в ЦСКА. Знам, че клубът е имал проблеми, но е на път да ги разреши. Харесват ми и колегите, и базата в Панчарево. - А има ли нещо, което да не ви харесва?
- Харесва, не харесва, няма значение. Както е за мен, така е и за останалите. А това, което не ми харесва в българския футбол, е работата на БФС и клубните ръководства. Те трябва да направят корекциите. Аз не мисля за други неща, освен за моята работа. Но съм изненадан от факта, че много малко хора ходят по стадионите. На финала за Купата на България имаше фенове едва на една четвърт от трибуните. Половината стадион беше празен и на дербито между ЦСКА и Левски.
Тук се намесва Любо Пенев: Хората в БФС изобщо не мислят за футбола. Карат ни да играем в най-голямата жега, сигурно искат да ни хербаризират. Изкарват ни на слънцето, все едно сме алигатори Е, как да тичаме, като не можем да мръднем дори и опашката. - В какво изостава най-много нашият футбол в сравнение с испанския например?
- Много играчи имат добра техника, но тя не ги прави отлични футболисти. Големите играчи се открояват с бързината, с която демонстрират техническите си умения. Мисля, че това казва всичко. - При идването си в България заявихте, че ще работите, за да върнете славата на ЦСКА.
- Дойдох да стана шампион и през цялото време работя за това. Понякога обаче първото място зависи и от други неща. Но това съвсем не означава, че не връщаме славата. Ясно е, че за два-три месеца няма как да стане, но аз и колегите ми имаме още две години да го направим. - Има ли в ЦСКА футболист, който може да играе в Испания?
- Има и не е само един. Не искам обаче да посочвам имена. - Очакваше се с вашето привличане ЦСКА да има превъзходство във физическо отношение. Срещу Левски и особено срещу Локо (Сф) обаче това не се видя.
- Търпение, ще се види в официалните мачове в Европа. В подготовката през лятото нашата игра трябва да контрастира спрямо тази на останалите отбори. Иначе въпросът с физическата подготовка е доста относителен. Това е процес, който не трае два месеца, а години наред. Още повече че ЦСКА има доста играчи на 20-22 г., които се нуждаят от повече време, за да постигнат нужното ниво. - А може ли за една година да се постигне качествен скок в развитието на играчите?
- Период от 1 до 2 г. е напълно достатъчен, за да могат да прогресират младите футболисти. Ако не се получи, значи няма да стане. Идеалната възраст за старт в мъжкия отбор е 18-19 г. - много важни години във футбола. Колкото по-късно стане това, толкова по-трудно се постига прогрес. - Със сигурност не ви е убегнал фактът, че работата в школата на ЦСКА е доста занемарена. Мислили ли сте да помогнете - със съвети, с план за подготовка, с тренировки.
- План имам, но подготовка на асфалт и на сгурия не се прави. Отново реплика на Любо Пенев: Условията ни спират за каквото и да било. Обръщаме внимание на школата, но първият отбор е приоритет. Когато поставим основите, ще обърнем поглед и надолу. Тогава ще има много общи неща между мъжкия тим и отборите от школата. - Имали сте редкия шанс да работите с легенди като Алфредо ди Стефано и Луис Арагонес. За успехите им знаят всички, но е интересно какви хора са?
- Страхотни. Велики. И много добри приятели. Преди мача с Левски ходих до Испания и се видяхме с Алфредо. Прати по мен за клуба една негова снимка с автограф и надпис: "Със симпатии към ЦСКА и пожелание за успех". С Ди Стефано съм работил седем години - в Реал (М), Валенсия и Бока Хуниорс. Голям пич е и може би затова бързо печели симпатии. За футбола пък е гений. Сега е почетен президент на Реал. А Луис Арагонес е номер 1 и ще бъде номер 1. Някои го смятат за особен, но грешат. - Не му потръгна обаче във Фенербахче.
- Този, който винаги печели, е само Господ. Всеки има трудни моменти в кариерата си и затова е много важно да можеш да ги преодоляваш. - А защо му казват Мъдреца от Орталеса?
- Всъщност това е прякорът на брат му. Те са от Орталеса - едно малко градче до Мадрид. Брат му е бил много ерудиран и всички са го уважавали и често са се допитвали до него. После започнали да викат така и на Луис. - След европейската титла на Испания миналото лято сега Барселона спечели Шампионската титла. Каква е тайната на успеха?
- Работа. И двете титли бяха неоспорими и показват къде се играе най-добрият футбол. - Постоянно се правят сравнения коя Барселона е по-силна - на Йохан Кройф, Стоичков и Ромарио или на Гуардиола, Меси и Шави.
- Аз съм за сегашния тим. И за мен Жоан Лапорта е най-успешният президент в историята на Барселона. - Как се справяте с българския език?
- Като едно малко дете знам много думи: напред, назад, Радомир, Кюстендил мама, папа. Сега се опитвам да говоря с фрази, но това се оказва доста по-трудно. - Какво обичате да правите в свободното си време?
- Да обикалям България. Качвам се на колата и пътувам сред природата. Гледката е страхотна. Обичам и излетите, но за съжаление нямам много време. - Семейството ви идва ли в София?
- Да и много им хареса. Разходихме се и извън София. Преди време в Мадрид имаше изложба на тракийското изкуство и останахме много впечатлени. Затова не пропуснахме да посетим Казанлъшката гробница. Невероятно беше. - Липсва ли ви Испания?
- Когато работя, изцяло се концентрирам в работата и нищо не ми липсва. - Накрая ще ви попитам нещо и за Любослав Пенев - човека, заради когото сте в ЦСКА. Ще стане ли добър треньор и защо?
- Притежава необходимите качества. На първо място заради неговите личностни качества. Освен това е принципен, дисциплиниран и отделя много време на работата.