- Господин Клоп, нарекоха ви довереника на Борусия, а "Рурнахрихтен" пише, че сте помогнали на пациента Борусия да се освободи от тежка депресия. Чувствате ли се като лечител?
- Не мога да приема такива понятия. Това, което се пише за мен, изобщо не ме интересува. Разбира се, като всеки човек се радвам, когато за мен се пише по-скоро с позитивна тенденция. Но всички тия суперлативи... Аз съм треньор и толкова. - Какво мислите за цялата работа, която се зароди около вас?
- Това ще се регулира бързо, когато се види успехът. В Дортмунд се говореше за гигантска еуфория, но когато не спечелихме в осем мача, започна да се говори негативно. Или след световното през 2006 година. Тогава изпаднах, а през следващия сезон с Майнц вече се казваше: този слепец ли трябва да ни разяснява по телевизията международните срещи? - Как се справяте с мотивацията си да сте всеки ден на игрището за тренировка? В телевизионното студио щеше да ви бъде по-лесно?
- Вярно е, но това, което правя в Дортмунд, е точно това, което искам да правя. Всяка сутрин се радвам на това, че мога да ходя на работа. И правото да бъдеш там като футболист е и това да разговаряш с хората. Ние излизаме, за да доставяме удоволствие на хората. Трябва да ни се признае, че и ние се забавляваме. - Феновете искат продължаване на договора с Александър Фрай, но това не се случва.
- Решенията ни не могат да зависят от фенове или журналисти. Борусия (Дортмунд) трябва да пести и затова нека първо да изчакаме. Който твърди, че Александър Фрай бил недоволен при нас, не е наясно. - Как се отнасяте към поведението на една среда, в която се продават 50 000 абонаментни карти и хората искат да гледат европейски футбол?
- Който малко поне се е занимавал с Борусия Дортмунд, знае много добре, че в 100-годишната си история не са били само шампиони и победители в Шампионската лига, а са били и притиснати до стената. И то не точно в следвоенно време, а само преди пет години. Това кара хората да бъдат смирени. Те знаят, че ние трябва да се справим с дълговете си. Не можем да си позволим един Хунтелаар, един Берг или Гомес в момента. - В представите ви ли е да работите в Дортмунд толкова дълго, както в Майнц?
- За да стане това, трябва междувременно да спечелим някоя и друга титла или най-малкото да се класираме за Шампионската лига. Само с оставане в групата не можеш да удовлетвориш хората в Дортмунд.