"Блаугранас" излязоха почти изцяло с резервни футболисти предвид финала в Шампионската лига. Гостите пък играха пределно мобилизирано и вкараха чрез Пандиани в 26-ата.
Кулминацията на напрежението обаче беше в 81-вата минута, когато дебютиращият за каталунците 17-годишен бранител Муниеса получи пресилен директен червен картон.
Тогава стадионът избухна с хиляди бели кърпички, а ръководството на шампионите остро възнегодува. Наставникът на Барса Пеп Гуардиола заложи за втори пореден път на състав, пълен с резервни футболисти, с изключението Ето'о, който се бореше за "Златната обувка".
Още във втората минута Александър Хлеб намери крилото Педро Родригес, който с рязък финт преодоля съпротивата и стреля много опасно покрай диагоналната греда. Каталунците по традиция по често владееха топката, но гостите от Памплона действаха много организирано и строяха нелоши атаки. В 26-ата минута "червените", които в този мач играха с бели екипи, стигнаха изненадващо до попадение. Центриране от корнер намери Пандиани, който с глава наказа вратаря Пинто.
"Блаугранас" не намериха творческо противодействие до края на полувремето и опасносто пред Рикардо липсваха. Ето'о оставаше изолиран напред, а акциите спираха допред наказателното поле на наварския тим. В самия края на полувремето Хуанфран подаде към Некунам, който от 18 метра застрашаващо стреля, но над гредата. Като цяло до почивката по-организираният тим беше този на Осасуна, докато каталунците не успяваха да творят в нападение.
След почивката гостите от "Рейно де Навара" заиграха още по-прибрано и почти не оставяха пространства за "блаугранас". В 57-ата минута Боян Къркич стреля над гредата след отбита топка. Пет по-късно нахъсаният да бележи Ето'о напусна заменен, без да успее да блесне. Минути по-късно Саму беше изместен като голмайстор на Примера от Диего Форлан. В 73-ата минута Къркич стреля от малък ъгъл и вратарят парира шута.
В 81-ата минута 17-годишният Муниеса, който дебютира за първия отбор на Барса, получи директен червен картон и това събуди гнева в каталунския щаб. Публиката на "Камп Ноу" също изрази бурно недоволство и хиляди размахаха белите кърпички. В края на срещата запалянко нахлу на терена, за да иска лично обяснение от съдията Рубинос Перес. Крайното 0:1 остави каталунците на върха и подпомогна Осасуна в битката за оцеляване.
Само минути по-късно всичко беше забравено и"Камп Ноу" се зарадва на 19-ата си шампионска титла.