Виктор Уембаняма е новобранец №1 в Националната баскетболна асоциация, единодушно избран с 99 от 99 възможни първи места в анкетните карти с вотовете.

20-годишната звезда на Сан Антонио направи впечатляващ първи сезон с 21.4 точки, 10.6 борби и 3.9 асистенции средно на мач. 224-сантиметровият французин е и номер едно в лигата по брой блокове (3.6), както при откраднатите топки (1.2 средно на мач).

Това е първи случай от 8 години насам, в който всички първи места в гласуването отиват за един и същ новобранец.

През 2016-а ги обра Карл-Антъни Таунс, който в момента прави фурор с отбора на Минесота, като е на път да елиминира шампиона Денвър в полуфиналите на Запад.

"Знаех, че ще се очакват много неща от мен още от първия ми сезон - каза Уембаняма при вестта за наградата. - Избран съм като номер едно в драфта, това идва с определени стандарти и очаквания.

Това е огромно признание за мен и се радвам, че направих такъв старт. Всеки мач за мен е доказване, а целта ми е да помогна на отбора."

Сан Антонио не се класира за плейофите и завърши редовния сезон с 22 победи и 60 загуби - пети най-лош актив в цялата лига.