Турският център на Бостън Селтикс, Енес Кантер, който категорично е най-отявленият противник на турския президент Реджеп Ердоган в НБА, ще смени името си. Очаква се съвсем скоро 29-годишният баскетболист официално да стане американски гражданин, с което да сложи край на постоянните проблеми с турските власти, преследващи го заради вижданията му. 

На няколко пъти през годините Кантер е бил задържан в различни държави именно заради критиките си към Ердоган и това, че е привърженик на основния му противник - Фетхулах Гюлен. Всъщност баскетболистът не се е прибирал в Турция от години, а баща му дори бе вкаран в затвора заради това, че Енес е опозиция на властта. През 2017 турският му паспорт бе отнет.

Сега, когато вече официално ще получи американски паспорт, играчът ще смени името си на Енес Кантер Фрийдъм - или в буквален превод от английски Енес Кантер Свобода.

Кантер не се ограничава единствено в критиките си към правителството и политиците в страната, в която е израстнал, а напоследък атакува както Китай, заради отношението към тюркската група на уйгурите, която е малцинство в най-многолюдната държава в света, така и големи спортни компании като Nike и лицата им, например ЛеБрон Джеймс.

Бившият турски национал не е доволен от това, че колегата му Джеймс изкарва милиони от “робския труд на хората в азиатските държави, където продуктите на маркат се произвеждат”.

Също така Кантер е отявлен привърженик на това Тибет да получи независимост от Китай и призовава за бойкот на Олимпиадата в Пекин догодина.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos