"Стейпълс Център" - домът на Лос Анджелис Лейкърс, се напълни със знаменити личности и фенове, за да се отпразнува живота на Коби Брайънт и неговата дъщеря Джиана.

Двамата загинаха с още седем души в катастрофа с хеликоптер на 26 януари и това бързо се превърна в световна новина №1. Легендарният баскетболист и дъщеря му бяха погребани на 7 февруари в южна Калифорния.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО >>>

Някои фенове трябваше да се събудят в 5 сутринта, за да посетят събитието, но то си струваше за феновете на Брайънт. А те бяха хиляди, носещи неговите №24 и №8 на гърба си. Всеки влизащ в сградата получи тениска с лика на Коби и дъщеря му, билет и черна книжка, почитаща живота на легендата.

По трибуните бяха баскетболните звезди Меджик Джонсън, Шакийл О'Нийл, Дуейн Уейд, Пол Пиърс, Антъни Дейвис, Ръсел Уестбрук, Дуайт Хауърд, Стеф Къри, Бил Ръсел, Джеймс Хардън, Стив Неш и други.

Тук бяха още популярни личности като Крис Дженър, Ким Кардашиян, Кание Уест, Дженифър Лопес, Алекс Родригес и още.

Церемонията беше открита от певицата Бийонсе, която изпя една от любимите песни на Коби - "ХО". В същото време бяха показвани кадри на покойниците.

"Тук съм, защото обичах Коби и това е една от любимите му песни. Искам да пеете с мен силно, така че той да усети любовта ви", обърна се популярната звезда към публиката.

Последваха думи на водещия Джими Кимъл, който през сълзи изчете имената на загиналите и заяви, че е благодарен за времето прекарано с Коби. Освен това обяви, че всички продажби от събитието отиват за фондациите на Брайънт - "Мамба" и "Мамбасита".

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

След това на сцената се качи вдовицата Ванеса Брайънт, която също през сълзи говори за загубата на най-близките си хора.

"Беше моето сладко момиче и не забравяше да ме целуне всеки ден. Беше момичето на татко, но знаех, че обичаше мама. Тя щеше да направи голяма разлика в женския баскетбол. Беше мотивирана да промени начина, по който хората гледат на жените в спорта. Тя писа в училище по тази тема, за неравенството при заплащането за двата пола. Коби беше моето всичко. Той винаги казваше на момичетата колко са умни. Научи ги да са смели и да продължават напред, когато изпитват трудности." бяха част от думите на Ванеса.

Снимка: AP/БТА

Междувременно стана ясно, че тя подала иск срещу компанията оператор на хеликоптера. Искът е за подвеждане под отговорност заради причиняване на смърт. Той е внесен във висшия съд на окръг Лос Анджелис.

Последва и реч от баскетболистката Диана Таурази, която получи прозвището "бялата мамба" от самия Коби.Тя обеща да запази наследството от Джиджи Брайънт в женския баскетбол.

Реч имаше още от Сабрина Йонеску (баскетболистка на Орегон Дъкс ), Джено Ауриема (треньор на Университета в Кънектикът) и Роб Пелинка (генерален мениджър на Лейкърс).

Най-емоционален обаче може би моментът, в който проговори Майкъл Джордан и сподели за любимите си моменти с Брайънт.