Вдовицата на легендарния баскетболист Коби Брайънт - Ванеса, заведе дело срещу пилота и компанията собственик на хеликоптера, с който съпругът й претърпя фаталната катастрофа преди година и половина.

Освен него, в летателната машина бе 13-годишната им дъшеря Джиана, както и още седем души, включително полотът. Нито един от тях не оцеля при сблъсъка край Лос Анджелис.

Приключилото разследване преди няколко месеца установи, че хеликоптерът се е движил през мъглата, почти без никаква видимост и против щатските правила и разпоредби.

В съдебното дело на страната на Ванеса Брайънт ще са близките и на останалите загинали, с изключение на пилота Ара Зобаян. След приключилото разследване Националният борд за безопасност на транспорта в САЩ отсъди, че точно той е причината за инцидента.

Във фаталнта сутрин на 26 януари 2020-а, пилотът Зобаян е летял почти на сляпо заради облаците, като не е успял да избегне хълма Калабасас, където хеликоптерът се е разбил. Именно заради допуснатите от него редица грешки са основна причина за случилото се.

Същият борд обвини и компанията в пренебрегването на щатските правила за частни полети и позволението на хеликоптера да излети.

Ванеса и останалите ищци директно са предложили споразумение на компанията "Island Express Helicopters" и близките на пилота, в което искат компенсация, изразяваща се в  притежавано от тях недвижимо имущество.

На този етап обаче не се разкрива точно какво искат те и на какъв размер се равнява то.

Първо съдът в Калифорния ще трябва да одобри предложеното споразумение, а след това естествено, то може да бъде отказано от подсъдимите, без да се разкриват детайлите му на обществото.