Националният тим на Канада хвърли първата голяма бомба на Световното първенство по баскетбол, което се провежда в Япония, Филипините и Индонезия.

В първия ден на шампионата, канадците победиха третите в света Франция с категоричното 95:65.

Канада е тим със седем НБА играчи в състава си и в никакъв случай не е слаб тим, но пък и не е от големите сили в спорта, заради което шокиращото не бе толкова успеха, а че той дойде с внушителните 30 точки разлика.

Уникално представяне на канадците в Джакарта, което бе вдъхновено от пойнт гарда на Оклахома Сити Тъндър - Шай Гилджъс-Александър, който наниза 27 точки, направи 13 борби, както и шест асистенции.

А все пак говорим за 30 точки разлика срещу сребърните медалисти от Олимпиадата, бронзовите медалисти от последния Мондиал и сребърнните медалисти от Европейското преди година.

Френски тим, който неизменно бе на подиума на всяко голямо състезание в последните четири години, но вчера в Джакарта бе отнесен с 30 точки разлика.

Друга голяма новина произведе двубоят между Филипините и Доминиканската република, който ще влезе в историята като рекорден.

Точно 38 115 зрители бяха в залата в Манила, което е рекорд на световни първенства на закрито, като до момента най-посетеният мач бе финалът на Мондиал 1995 в Канада, когато 32 616 в Торонто наблюдаваха как САЩ вдига титлата.

Иначе разочароващото за феновете в Манила бе, че Филипините загубиха с 81:87.

Снимка: АР/БТА

Ето и всички резултати от първия ден на първенството:

Група "А": Италия - Ангола 81:67 / Домониканска република - Филипини 87:81

Група "D": Черна гора - Мексико 91:71 / Литва - Египет 93:67

Група "Е": Австралия - Финланфия 98:72 / Германия - Япония 81:63

Група "Н": Латвия - Ливан 109:70 / Канада - Франция 95:65