Българският национален отбор по баскетбол изигра доста силен и сърцат мач, но в крайна сметка се прости с шансовете си да продължи към финалната фаза на световните квалификации.

Родният тим загуби инфарктно със 73:76 гостуването си на Босна и Херцеговина в мач, който бе решен с тройка секунда преди края.

Заради развоя на другия мач от групата, в който вече класиралият се тим на Литва безславно загуби домакинството си на Чехия, България трябваше да търси задължителна победа с поне 10 точки разлика в Сараево.

Освен това България бе без най-добрия си играч - Александър Везенков, който остана край игрището заради травма в бедрото, а контузия извади от двубоя и друг основен наш състезател - Станимир Маринов.

И въпреки тази трудна ситуация, въпреки факта, че преди година и половина България загуби в същата тази зала с 39 точки разлика, отборът ни игра силно и сериозно трябва да съжалява, че не постигна своята цел.

В началото на последната част имахме аванс от пет точки и цяла четвърт за натрупване на нужните ни още пет точки. В тези мигове играта на България спореше, стрелбата ни от тройката бе безупречна, босненците изглеждаха готови да се провалят, но нещата не се получиха.

7 пропуснати наказателни удара и няколко елепи грешки в решителни мигове ни костваха шансовете за нужния ни успех, който щеше да ни прати в следващата фаза.

Дори в секундите преди края резултатът бе равен, което ни даваше шанс да пратим мача в продължения, където да търсим тази разлика от 10 точки и това бе целта на България. 15 секунди преди сирената босненците изпуснаха два наказателни удара, но за съжаление спечелиха борбата след втория пропуск, топката достигна до Джанан Муса, който с тройка от доста далечна дистанция реши всичко в този мач.

България завърши на четвърто място в група с Литва, Чехия и Босна, но с играта си в последните месеци ни обнадежди, че на Европейското първенство няма да бъдем просто фигуранти.

Иначе първите две част в Сараево се развиваха доста равностойно, като на полувреме двата тима се оттеглиха при резултат от 40:36 в полза на босненците, като все още нищо не бе решено.

След почивката на сцената излезе натурализираният американец Дий Бост, който просто бе над всички на игрището и вдъхнови България за така търсения обрат.

Той диктуваше всяка наша атака, даде начало на серията с много вкарани тройки, а третата четвърт приключи при резултат 62:58 за България, като с първата атака в последната четвърт, с наказателен удар резултатът бе покачен на 63:58.

В тези мигове обаче съдбата ни обърна гръб с тези решителни пропуски във важни ситуации, а може би и липсата на опит и самочувствие в нашите играчи си каза думата.

Извън терена вече бе и трети от основните ни състезали - Йордан Минчев, който контузи своя глезен при приземяване и трявбаше да напусне.

България се бори сърцато до самия край, а сценарият с равенство и търсене на победа в продължение изглеждаше ще се сбъдне, когато тази тройка на Джанан Муса попари мечтите ни.