Минесота Тимбъруулвс завърши мисията по детронирането на шампиона в NBA Денвър Нъгетс, като го направи по най-драматичния възможен начин.

"Горските вълци" спечелиха мач №7 като гост в залата на съперника с 98:90, постигайки невероятен обрат в двубоя, но и в серията. Минесота поведе изненадващо с 2-0 победи с два успеха именно в тази зала, след което загуби три пъти поред и бе на ръба на отпадането при 2-3.

А сега пак би като гост, при това след изоставане с 20 точки в началото на третата част. И на място, където куп водещи отбори прекланяха глава в последните сезони пред Никола Йокич и чудесния тим на Денвър.

В решаващия седми двубой сърбинът, Джамал Мъри и останалите тръгнаха силно, като на почивката водеха с 53:38. Разликата набъбна още, но около 8 минути преди края на третата част Минесота влезе в режим на свръхконцентрация и битка за оцеляване в плейофите.

Джейдън Макданиъл и Карл-Антъни Таунс вкараха по 23 точки, а лидерът на тима Антъни Едуардс добави 16, плюс 7 асистенции. От скамейката важна роля имаше центърът Нац Рийд (11 точки).

Денвър отвърна с мощта на Мъри (35 точки) и Йокич (34 т., 19 рибаунда, 7 асистенции). Но те двамата нямаха шанс сами да бият толкова силен съперник.

Приносът на останалите бе трагичен - Аарън Гордън даде 4 точки, Крисчън Браун - 5, а Майкъл Портър - 7. Само 16 точки извън тези, които вкараха двамата асове... Твърде малко и твърде нетипично за вече бившите шампиони. С 3-4 в серията те отиват във ваканция, а Минесота - на финал на Запад срещу Далас Мавърикс, при това с домакинско предимство в първите две срещи и евентуален мач №7.

Също в решаващ сблъсък в Ню Йорк гостите триумфираха и на Изток.

Индиана Пейсърс бомбардира кошовете в Меката на баскетбола - "Медисън Скуеър Гардън", за да бие местния Никс със 130:109. Победата праща на финал Индиана след 4-3 в серията, която мина през 2-0 за Ню Йорк на старта.

А Пейсърс поставиха и рекорд в мача - процентът точна стрелба от игра 67.1% е най-висок в историята на плейофите на NBA.

Цялата стартова петица на победителите бе в отлична реализаторска форма: Тайрис Халибъртън вкара 26, по 20 добавиха Андрю Нембард и Паскал Сиакам, Аарън Несмит наниза 19, а Майлс Търнър - 17. Това са 102 точки реализирани от петимата ти стартови играчи - отлична платформа за победа, нали?!

На Изток финалите са Бостън - Индиана, като тук предимството на домакинства на старта плюс евентуален седми мач е за Селтикс.

В сряда сутринта в Бостън е среща №1, а в четвъртък сутринта наше време в Минесота започва финалната серия на Запад.