Съдът в Москва осъди на девет години затвор баскетболистката Бритни Грайнър заради притежаване и разпространение на наркотици.

Американката, която може да бъде използвана за размяна между политически затворници от двете държави, ще трябва да заплати и глоба на стойност един милион рубли (около 16 хиляди долара).

През февруари тя беше арестувана на летището в Москва заради притежание на канабис дни, преди да започне руската инвазия в Украйна.

Въпреки че се призна за виновна, американските власти излязоха със становище, че е неправомерно задържана.

Защитата настоява, че тя не е имала престъпни намерения и че наркотичната субстанция е попаднала случайно в багажа й.

"Знам, че всички говорят за политика, но се надявам тя да остане далеч от съдебната зала", каза Грайнър пред Ссъдия Анна Сотникова и призна грешката си.

САЩ наскоро обяви, че Русия иска да размени Грайнър и Пол Уилън, бивш американски пехотинец, който бе съден за шпионаж.

Адвокат на Уилън признава, че такава размяна е въпрос на време, но все още не се е стигнало до споразумение.

Часове след обявяването на присъдата, американският президент Джо Байдън излезе с официално изявление:

"Днес, американската гражданка Бритни Грайнър получи ефективна присъда, която напомня на света, нещо, което той знае: Русия нямаше основание да я задържи.

Това е неприемливо и призовавам Русия да я освободи незабавно, за да може да се събере със съпругата си, любимите си хора, приятели и съотборници. Моята администрация ще продължи да работи неуморно всякаква възможност да върнем Бритни и Пол Уилън у дома възможно най-бързо".