САЩ предлага размяна на затворници с Русия, като значимото за спорта е, че в нея попада баскетболната суперзвезда Бритни Грайнър. Новината получи официално потвърждение от държавния секретар на Щатите Антъни Блинкен, който каза за CNN, че очаква "темата да се обсъди скоро" в разговор с външния министър на Москва Сергей Лавров.

Грайнър бе арестувана на летище "Шереметиево" през февруари, като се призна за виновна за притежание на голямо количество хашиш и субстанции за произвеждане на други наркотици.

Грозят я 10 години затвор в Русия, като до месец ще има присъда. Тя е двукратна олимпийска шампионка с тима на Щатите и едно от най-разпознаваемите лица в женския баскетбол. Случаят с нейното задържане и евентуално осъждане и пращане в руски затвор стана основна тема в медиите зад Океана.

Сега CNN твърди, позовавайки се и на потвърждението на Блинкен, че външните министерства на САЩ и Русия ще говорят по предложението на американската страна за размяна - Грайнър и Пол Уилън, осъден на 16 г. затвор в Москва за шпионаж, срещу Виктор Анатолиевич Бут.

Той пък е известен като "търговеца на смърт" - човек със страховита репутация, контрабандист на оръжие от световен мащаб. Свързван е и с други бизнеси отвъд позволените от закона.

В момента Бут излежава 25-годишна присъда в Щатите.

Според медията, лично президентът Джо Байдън е одобрил такива преговори и се е интересувал живо от случващото се с баскетболната звезда.

От другата страна - в Русия, няма никакъв коментар по темата, а медията РИА Новости цитира съпругата на Бут - Ала, която призна, че за първи път чува за такава възможност.