Бритни Грaйнър категорично е сред най-запомнящите се фигури в историята на женския баскетбол. Най-малкото заради това, че се извисява до 206 сантиметра и бе първата, която започна редовно да забива в коша в мачове от женската НБА. А след това може да поставим и титлата ѝ с Финикс от 2014-а, както и това, че два сезона бе водещ реализатор на първенството, осем пъти е била най-добър блокировач и има редица индивидуални награди във визитката си.

Както и две олимпийски и две световни титли.

Грайнър обаче изчезна преди близо месец, като един от последните пъти, в които е видяна, е на охранителните камери на летището в Москва. Американката каца в руската столица, защото ѝ предстои да се присъедини към клубния си тим Екатеринбург.

Малко след това се появи и нейна снимка от ареста. 31-годишната баскетболистка е арестувана за притежание на наркотици, а вече доста време след случката, информацията около нея продължава да е оскъдна.

Феновете вече се притесняват заради странната тишина, която продължава да витае около случката с Грайнър.

“Ако това беше профеисонален играч от НБА, същия калибър в спорта, но при мъжете… щеше да се шуми по всички медии и социални мрежи в световен мащаб”, казва Тамрин Спрюил, която пише книга за Грайнър.

Бритни е известна както с чисто спортните си постижения, така и с вижданията си за живота извън терена.

Тя разкри, че е хомосексуална, когато бе на 22 години и започваше професионалната си кариера, след което бе избрана под №1 в Драфта. На практика тя вдигна завесата за всички спортистки с различна сексуална ориентация в професионалния баскетбол.

Но това се случва в САЩ, а не в Русия, където на практика е “втората ѝ работа” и тя играе за Екатеринбург, когато сезонът в Щатите е в пауза. Грайнър е една от много американки, които потеглят за Европа и се връщат у дома, когато стане време за началото на новия сезон.

След началото на войната в Украйна на 24 февруари, от WNBA започнаха да апелират американските състезателки да напуснат Русия, а Евролигата изхвърли всички тимове от страната от турнира.

Снимка: Getty Images

За Грайнър обаче вече бе късно, защото тя бе пристигнала в Русия на 17 февруари.

Официалната информация на руските гранични власти гласи, че специално обучено куче е сигнализирало за наличието на олио от хашиш в багажа на американката. Новината за задържането ѝ пък бе официално разпространена чак три седмици след случката. 

Липсва информация как и при какви условия в момента се намира звездата.

От американска страна също не се казва кой знае колко - единствено се знае, че властите в родината ѝ, както и нейните агенти, работят в посока на това да намерят начин да я върнат у дома. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обяви, че официалните лица правят всичко по силите си.

Агентът на Грайнър, Линдзи Колас също коментира лаконично, че е в постоянен контакт с клиентката си, но не може да каже нищо повече от това.

“Не искаме г-жа Грайнър да се превърне в пионка на политическата битка, която се води в световен мащаб в момента. Войната в Украйна направи отношенията между Русия и САЩ още по-обтегнатни и това ще има отпечатък върху този случай”, смята конгресменът Джон Гараменди.

Русия е блокирала опитите на Грайнър да се свърже с американски дипломати в Москва, а в момента тя е заплашена от 10 години затвор, ако действително се докаже, че обвиненията в притежание на наркотици са истина. Американското посолство в руската столица отказва какъвто и да е коментар по темата.

Вниманието, което се обръща на мъже-спортисти в сходни ситуации, като например ваксинационния статут на Новак Джокович, е в пъти по-голямо, смята още Спрюил.

Близо 60 000 души са подписали онлайн петиция, с която искат да превърнат в приоритет безопасното връщане на Грайнър в САЩ.

Съпругата ѝ Шерел използва социалната платформа Instagram, за да изрази позиция, заявявайки следното - “Няма думи, които да опишат болката”.

И така вече месец около странната ситуация с една от най-добрите баскетболистки в света няма абсолютно никакво развитие.