Мачът по баскетбол между отборите на Айова Хоукайс и ДеПол Блу Демонс се превърна в събитие от международен мащаб, въпреки че трябваше да е просто демонстративна среща преди сезона в колежанския спорт зад Океана.

Момичетата играха пред 55 646 зрители на стадион "Киник", който побира малко под 70 000 и е дом на местния футболен колежански отбор.

Посещаемостта е рекордна за мач на женски баскетбол, а и каузата е добра. Парите, събрани от тези над 55 хиляди, отиват за местната Университетска детска болница.

Не е случайно, че точно Ястребовите очи от Айова биха рекорда. Това е един от малкото отбори при жените в баскетбола в Щатите, чиято зала е постоянно разпродадена.

"Няма билети за първите ни 10 домакински мача, получаваме невероятна подкрепа - каза треньорката на тима Лиса Блъдър. - Но това, което хората направиха днес, идвайки тук, на стадиона... Нямам думи."

Залата на Айова Хоукайс е за 15 500 души.

Новината за рекорда в баскетбола идва два месеца след тази за постижение №1 в женския волейбол като посещаемост, подобрено пак в Щатите.

На мача между Небраска Хъскърс срещу гостуващия Омаха от Колежанската лига дойдоха 92 003 зрители.

Естествено, пак на стадион за американски футбол. 

Снимка: Getty Images