Хеликоптерът, с който трагично загина баскетболната легенда Коби Брайънт, не е бил оборудван с черна кутия. Това стана ясно при продължаващото разследване на катастрофата.

Уточнява се, че машината е била оборудвана с iPad, който е помагал за навигиране на маршрути, изясняване на обстановката и видимостта, както и за контакт с наземни служби. Но не и с черна кутия.

Нито един от деветте пътници в машината не оцеля в смъртоносния сблъсък на хълма над градчето Калабасас, на 40-ина километра от Лос Анджелис.

Националният съвет за безопасност на транспорта в САЩ (NTSB) изнесе нова информация за случилото се, а ФБР асистира със събиране на доказателства.

Съветът призова местните да помогнат със снимки, направени в района в неделя сутрин, за да има повече яснота около това точно колко сериозна е била мъглата. Именно тя се смята за основна причина за катастрофата.

Пилотът Ара Зобаян, който е управлявал вертолета в неделя сутринта и загина в катастрофата

Снимка: AP/БТА

Членът на NTSB Дженифър Хомънди описа катастрофата като "опустошителна" и става ясно, че при тези обстоятелства е нямало никакъв шанс някой от пътниците да оцелее.

Хомънди разкрива, че пилотът на хеликоптера се е принудил да кръжи в продължение на 12 минути в очакване да получи разрешение за кацане от въздушния контрол. След това се е покачил на 700 метра надморска височина, за да избегне облак, а след това е предприел низходящ завой наляво.

Радарът е загубил връзка с хеликоптера около 9:45 часа местно време. Шерифът на окръга Алекс Виланова споделя, че районът около произшествието се охранява и не се допуска достъп на външни лица.

Зала "Коби Брайънт" край Манила, Филипините, бе открита в събота - ден преди трагедията

Снимка: AP/БТА

Зала "Коби Брайънт" край Манила, Филипините, бе открита в събота - ден преди трагедията

Снимка: AP/БТА

Целият свят продължава да скърби за трагичната загуба на един от най-великите баскетболисти за всички времена. Във Филипините например, са открили чисто нова зала, носеща името на Брайънт, само 12 часа преди смъртта му (снимката горе).

Американецът е много популярен в тази страна, в която баскетболът е религия. Посещавал я е седем пъти, за да се превърне в любимец №1 на феновете.

Междувременно любимият футболен отбор на Коби - "Милан" (Мамбата е израснал в Италия, където баща му е играл - бел.ред), пожела да излезе с черни ленти за следващия си предстоящия си мач в турнира за Купата на Италия срещу Торино. Италианската федерация е отказала, но въпреки това "росонерите" ще носят въпросните ленти във вторник вечерта. Клубът е готов да бъде глобен, но да почете паметта на Брайънт.

Пред залата на Лейкърс бдението не спира денонощно и хората не си тръгват

Снимка: AP/БТА

Около залата на Лейкърс в Лос Анджелис бдението на феновете е денонощно. Свещи, цветя, екипи на звездата... Мястото е превърнато в нещо като малък олтар за поклонение пред твърде рано загиналата спортна икона на града. Коби си отиде на 41 г., а 20 сезона даде на единствения отбор, за който е играл в НБА - именно Лейкърс.

Меджик Джонсън, легенда на същия тим, го нарече "Най-великият Лейкър в историята", въпреки че златистият екип е носен не само от Меджик, но и от Уилт Чембърлейн и Карим Абдул Джабар - две митични фигури на НБА.

В същото време производителят на спортна екипировка "Найк" изтегли от пазара продуктите с марка "Коби Брайънт".

"Изразяваме искрените си съболезнования към най-близките на Коби и дъщеря му Джиана, в частност тяхното семейство и приятели. Коби беше един от най-великите атлети в своето поколение и имаше неизмеримо влияние в света на спорта и на баскетбола. Беше обичан член в семейството на "Найк". Ще ни липсва много. Мамба завинаги", написаха в официално изявление "Найк".

Мястото на катастрофата

Снимка: AP/БТА

Пред залата на Лейкърс бдението не спира денонощно и хората не си тръгват

Снимка: AP/БТА

Зала "Коби Брайънт" край Манила, Филипините, бе открита в събота - ден преди трагедията

Снимка: AP/БТА